Itt vagy: » Hírek » Meleg ebéd bevezetését szorgalmazza a megyei önkormányzat

Meleg ebéd bevezetését szorgalmazza a megyei önkormányzat

2017. szeptember 8., péntek

A tej-kifli-alma program helyett inkább a napi egy meleg ebédet biztosító programot szorgalmazná Kovászna Megye Tanácsa – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Henning László alelnök, aki arról is beszélt, a kormány augusztusban változtatott a tej-kifli programon és a metodológiáról csak tegnap döntöttek, így a közbeszerzési folyamatot azután indíthatják el, hogy a módszertan megjelenik a Hivatalos Közlönyben

A tej-kifli-alma program helyett inkább a napi egy meleg ebédet biztosító programot szorgalmazná Kovászna Megye Tanácsa – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Henning László alelnök, aki arról is beszélt, a kormány augusztusban változtatott a tej-kifli programon és a metodológiáról csak tegnap döntöttek, így a közbeszerzési folyamatot azután indíthatják el, hogy a módszertan megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Kovászna megyében négy éves keretszerződést kötöttek a tej-kifli-alma beszállítóival, így az elmúlt években nem volt gond, tanév elejétől tudták biztosítani a termékeket. "Most biztosan nem kapnak hétfőtől a gyerekek tejterméket, kiflit és gyümölcsöt, ugyanis változott a törvény. Nőttek az összegek és a kormány azt is megszabta, hogy a heti öt alkalommal pékterméket, kétszer gyümölcsöt vagy zöldséget, egyszer tejterméket, kétszer tejet kell kapniuk, a napi értékhatár 2,05 lej" – magyarázta el az alelnök. A napi értékhatár lebontva: 60 banit gyümölcsre és zöldségre, 88 banit tej és tejtermékre, 57 banit péktermékre kell fordítani, a programot a kormány uniós forrásból finanszírozza.  Henning László megjegyezte, hogy a megyei önkormányzat munkatársai csak a módszertan megjelenése után indíthatják el az új közbeszerzési folyamatot, és "sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egy licitnek a kezdetét lehet biztosan tudni, a végét még megjósolni sem szabad". Egyelőre keresik annak a lehetőségét, hogy meghatározott időre direkt szerződést kössenek, hogy a gyerekek addig is kapjanak tejet, kiflit és gyümölcsöt, amíg sikerül az újabb keretszerződés közbeszerzési procedúráját végigjárni. Ebben a tanévben várhatóan két község vesz részt a kormány kísérleti programjában, amelynek köszönhetően a tanulók meleg ebédet kapnának. "Megyei önkormányzatként inkább ezt a programot támogatnánk, a költségek egy részét is szívesen felvállaljuk" – hívta fel a figyelmet az alelnök. Háromszéken civil szervezeti, valamint megyei és helyi önkormányzati támogatással működik a délutáni oktatási program, 17 csoportban több mint 350 gyermek marad az iskolában délután, a tanítás mellett meleg ebédet is biztosítanak.

Kovászna megyében közel 24 ezer óvodás és általános iskolás gyermek részesül tej-kifli-alma programból, az előző tanévekben Kovászna megyei cég szállította a pékterméket és az almát, míg a tejet Suceava megyei tejfeldolgozó biztosította.

Hírek