Itt vagy: » Hírek » Miniszteri látogatás: feltétlenül szükség van a tarifák kiegyenlítésére!

Miniszteri látogatás: feltétlenül szükség van a tarifák kiegyenlítésére!

2010. március 5., péntek

A kórház-decentralizáció előtt az egyik szükséges lépés az esetek pontértékének (TCP) kiegyenlítése – hangsúlyozta pénteken Cseke Attila egészségügyi miniszter Kovászna megyei látogatásán.

A kórház-decentralizáció előtt az egyik szükséges lépés az esetek pontértékének (TCP) kiegyenlítése – hangsúlyozta pénteken Cseke Attila egészségügyi miniszter Kovászna megyei látogatásán.

„Ha valaki megbetegszik Maksán, ami nagyjából egyenlő távolságra van Sepsiszentgyörgytől és Kézdivásárhelytől, akkor – a kórházfinanszírozás szempontjából – mindegy kellene legyen, hogy melyik kórházba viszik. Most mégis olyan a helyzet, hogy helyenként jelentős különbségek vannak a kórházak pontértékei (hivatalos rövidítéssel, TCP – tarif pe caz ponderat) között. Ez azt jelenti, hogy ugyanazért a beavatkozásért más-más összeget számolnak el más városban lévő, de hasonló kompetenciájú kórházakban. Mielőtt a kórházmenedzsment felügyeletét átadjuk a helyi vagy a megyei tanácsnak, ki fogjuk egyenlíteni ezeket a tarifákat” – mondta Cseke Attila.

Az egészségügyi miniszter a tizedik megyébe érkezett országjáró körútján. Kovászna megyében pénteken délelőtt meglátogatta Sepsiszentgyörgyön a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat és a Kovászna Megyei Mentőállomást. Délután Kovászna városban megtekintette a Szívkórházat és a Városi Kórházat, szombaton pedig Kézdivásárhelyre, a helyi kórházba és járóbeteg-ellátóba látogat.

Az egészségügyben dolgozók képviselőivel folytatott találkozóján a miniszter ismét felhívta a figyelmet, hogy meg kell próbálni megfékezni a pénzpazarlást a rendszerben, ezért kérte a jelenlévőket, figyelmeztessék, ha ilyesmit tapasztalnak. Mint elmondta, a pazarlást csökkenti az is, hogy januárban a megyei kórház kapott egy kórházközi betegszállításra alkalmas mentőautót. A miniszter ugyanakkor elmondta, tisztában van vele, hogya decentralizáció folyamata igen komplex, de bízik az önkormányzatok több megyében is kinyilvánított támogatásában.

„Nincsenek illúzióim, tudom, hogy fájni fog, mert ez olyan, mint egy műtét. De az orvosok nagyon jól tudják, hogy a súlyos esetekben szükséges nagyműtétek jelentős fájdalmakat okoznak. Bízom az orvosokban, akikkel partneri viszonyt alakítottunk ki, valamint az önkormányzatok támogatásában” – fogalmazott Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Hírek