Itt vagy: » Hírek » Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

2020. június 2., kedd

Megkezdte működését az új tűzoltóegység Baróton. Júniustól hat hivatásos tűzoltó biztosít szolgálatot 24 órás váltásban, akik egyelőre Sepsiszentgyörgyről ingáznak a baróti kórház udvarán felépített egységhez. Az új tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa erdővidéki önkormányzatokkal közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.  

Megkezdte működését az új tűzoltóegység Baróton. Júniustól hat hivatásos tűzoltó biztosít szolgálatot 24 órás váltásban, akik egyelőre Sepsiszentgyörgyről ingáznak a baróti kórház udvarán felépített egységhez. Az új tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa erdővidéki önkormányzatokkal közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.  

Öt évvel ezelőtt Kovászna Megye Tanácsa, Barót, Nagyajta, Nagybacon, Bölön, Bardoc és Vargyas község önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel annak érdekében, hogy hivatásos tűzoltóegységet hozzanak létre Baróton. 

Korábban a megyeszékhelyről indultak a tűzoltók az erdővidéki beavatkozásokra, most azonban 10-15 perc alatt a helyszínen tudnak lenni. A térségben 25 ezer ember él, akiknek most már – baj esetén – hatékonyabban tudnak segíteni a tűzoltók, mondta el Adrian Simtea tűzoltóparancsnok kedden a baróti új tűzoltóegység átadásán, értékelve az önkormányzatok erőfeszítéseit, hogy a munkapont felépülhessen. 

Erdővidék modernizációs programjának fontos pontja volt a baróti tűzoltóegység létrehozása, emelte ki köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az emberek biztonságát, az élhető jövőt szolgáló befektetések fontosságáról beszélt. 

Számunkra az emberek biztonsága a legfontosabb, éppen ezért kiemelt programunk volt ennek a tűzoltóegységnek a beindítása, felépítése. A munkapontot összefogással hoztuk létre, közösen Erdővidék településeinek önkormányzataival. Emellett azon dolgozunk, hogy modernizáljuk a városi kórházat és a helyi líceumot, mindeközben elkezdődött az erdővidéki úthálózat korszerűsítése. Mindezek az infrastrukturális beruházások nemcsak a térség kinyitását jelentik, hogy innen el lehet menni, hanem azt is, hogy haza lehet jönni. Az már Önökön, erdővidékieken múlik, hogyan tudják hasznosítani az egész közösség számára az infrastrukturális fejlesztéseket” – hangsúlyozta a tanácselnök. 

A városi kórház udvarán kialakított tűzoltóegységben két tűzoltóautón és egy rohammentőn hat személy teljesít állandó szolgálatot, nemcsak Barót és környékére vetik be őket, hanem szükség esetén átmehetnek a szomszédos megyében található Ágostonfalvára, Ürmösre, hogy segítsenek a bajba jutottakon, hangzott el a keddi átadón. 

Ennek apropóján volt jelen Baróton Lucian Marciu, Brassó megyei tűzoltóparancsnok, aki elmondta, a beavatkozási időt figyelembe véve működnek együtt más megyékkel, míg a földvári munkapontról biztosítják Hídvéget és Bölönt, addig ez munkapont a Baróthoz közeli Brassó megyei falvakat szolgálja ki. 

Még megyei tanácsosként vett részt a tűzoltóegység kezdeményezésében, amelyet fontos projektnek tart, annál is inkább, hogy megvalósítása intézményi összefogással volt lehetséges, fogalmazott Cosmin Boricean alprefektus. 

Jó hírként fogadta a rohammentő-szolgálat elindítását Cimpoi Cristian, a Kovászna Megyei Mentőszolgálat vezetője, mint elmondta, hívásaik 11 százaléka Erdővidékről érkezik, baróti alegységük évente 2000 riasztásra válaszol. A Katasztrófavédelmi Felügyelőség új erdővidéki pontján állandó a rohammentő-szolgálat is, tehát a tűzoltás, műszaki mentés mellett elsősegélyben és sürgősségi ellátásban is részesítik a bajba jutottakat. 

Katasztrófavédelmi szempontból fordulópontot jelent Erdővidék életében az új tűzoltóegység, értékelte Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy sikerült az öt évvel ezelőtt kezdeményezett projektet véghez vinni, megvalósítani, így mától megkezdhette működését.

Hírek