Itt vagy: » Hírek » Nem kér a megye az eddigihez hasonló december elsejei hangulatkeltésből

Nem kér a megye az eddigihez hasonló december elsejei hangulatkeltésből

2017. október 27., péntek

Tény, hogy december elseje Románia nemzeti ünnepe, azt viszont már nem lehet elfogadni, hogy a szervezők más megyékből hozzanak nacionalista fiatalokat, akik aztán a megye településein azt kiabálják, hogy magyarok kifelé az országból – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a pénteki októberi soros ülésen, ahol a december elsejei ünnepség megszervezésére szavazott meg 30 ezer lejt a megyei önkormányzat. A december elsejei ünnepség tartalmi részét a prefektúra biztosítja

Tény, hogy december elseje Románia nemzeti ünnepe, azt viszont már nem lehet elfogadni, hogy a szervezők más megyékből hozzanak nacionalista fiatalokat, akik aztán a megye településein azt kiabálják, hogy magyarok kifelé az országból – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a pénteki októberi soros ülésen, ahol a december elsejei ünnepség megszervezésére szavazott meg 30 ezer lejt a megyei önkormányzat. A december elsejei ünnepség tartalmi részét a prefektúra biztosítja.

„Nem lehet tolerálni, sem pénzzel, sem szervezéssel nem lehet támogatni, hogy más megyéből idehozott nacionalista fiatalok kiabálják Sepsiszentgyörgy fő utcáján, hogy Afară, afară cu ungurii din țară (Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból – szerk. megj.). Ez megengedhetetlen és erről hivatalos keretek között tájékoztattam a főszervező prefektust is” – hangsúlyozta Tamás Sándor a gyűlésen, aki megjegyezte, hogy „érdekes módon nem kerültek meg sem az állomás negyedi román katona szobránál a román zászlót állítólag székely lobogóra cserélő tettesek, sem azokat nem sikerült azonosítani, akik a prefektúra előtt felállított hatalmas román zászlót elszakították, holott több térfigyelő kamera is van azon a helyszínen. A központ médiának sikerült viszont egy egész közösséget, a székelységet megbélyegezni, ami elfogadhatatlan”. A tanácselnök kiemelte, Sebastian Cucu prefektus felelősséget vállalt, hogy idén nem történik olyan magyarellenes skandálás, mint ahogy már előfordult a korábbi években.

Az októberi soros ülésen a kovásznai, kommandói és zágoni önkormányzat kapott összesen 275 ezer lejnyi költségvetéskiigazítást hótalanításra. „Kommandó mindig kényes pont a hótalanítás tekintetében, a megye legelzártabb települése, ezért gondoskodunk kiemelten róla” – mutatott rá a tanácselnök. Kovászna város önkormányzata 150 ezer lejt kap a Kovászna-Kommandó közötti út, Kommandó önkormányzata 25 ezer lejt a településen található utak, Zágon önkormányzata a Papolc-Kommandó közötti út hótalanítási munkálataira.

A megyei önkormányzat elindította a közbeszerzési eljárást a megyei utak hótalanítási munkálataira is, mert a korábbi több évre szóló keretszerződés lejárt. Míg sikerül a közbeszerzési eljárást befejezni, addig is a Kovászna Megye Tanácsának tulajdonában levő, Kovászna Út és Híd Rt. végzi a hótalanítást, a munkát direkt odaítéléssel kapják meg. „A közbeszerzéseknek nem lehet látni a végét, a biztonság pedig fontos, nem lehet fennakadás a közlekedésben havazás, hóvihar miatt a megyei utakon sem” – indokolta Tamás Sándor az erre vonatkozó tanácshatározatot.

A költségvetés kiigazításnál a tanácsosok még jóváhagytak 72 ezer lej kiegészítést a hegyimentő szolgálatnak. Hamarosan újabb két állást hirdetnek meg, ősszel alkalmaztak négy szakembert, az elkövetkezőkben még jobban odafigyelnek erre a tevékenységre, mert fontos közszolgálatot végeznek, hangzott el a tanácsülésen. A Művészeti és Népiskola 12 ezer lejt kapott videókamerás megfigyelő rendszer kiépítésére.

Hírek