Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Nyilaikat röptették a háromszékiek Ópusztaszeren

Nyilaikat röptették a háromszékiek Ópusztaszeren

2010. június 27., vasárnap

A hagyományőrzés volt a fő cél a magyar íjászat immár negyedik éve megszervezett ünnepén, melyen az idén 6 és félezren vettek részt. A IV. Íjásztalálkozó kétnapos programsorozatnak, immár hagyományos módon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont, a rendezvényt a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Nemzeti Íjászszövetség szervezte közösen.

A hagyományőrzés volt a fő cél a magyar íjászat immár negyedik éve megszervezett ünnepén, június 26-27 között, melyen az idén 6 és félezren vettek részt. A IV. Íjásztalálkozó kétnapos programsorozatnak, immár hagyományos módon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont, a rendezvényt a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Nemzeti Íjászszövetség szervezte közösen.

“Ópusztaszer közös nemzeti kincsünk, és itt az idő, hogy végre elfoglalja méltó helyét a szívünkben. A nemzet találkozóhelyévé kell válnia, és a sikeres íjásztalálkozók sorozata is egy-egy újabb lépést jelent ahhoz, hogy ez sikerüljön” - mondta el a megnyitón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

“Óriási élmény volt több mint 1600 íjásszal együtt lőni a Nyílzáporban, ugyanakkor nagyszerű volt megtapasztalni és megbizonyosodni arról, hogy igenis megvan az igény az emberekben arra, hogy megóvják és ápolják nemzeti kincseinket” – nyilatkozta Tamás Sándor elnök, aki szintén részt vett a Nyílzáporban, Incze Réka és Kádár László, a Csillagőrző Hagyományápoló Egyesület képviselőivel együtt.

A Nyílzáport 60 méter hosszú vármakettel, a pozsonyi csatát és az első augsburgi ütközetet felidéző csatajeleneteket pedig lovasíjászokkal, a világhírű Kassai Lajos tanítványaival tették színesebbé. A jurtafaluban idén közel 40 jurtában rekonstruálták, hogyan élték mindennapjainkat eleink.

A IV. Íjásztalálkozó résztvevői emellett vándorsólymot simogathattak és különleges autentikus ételeket, mint például a kölessel készült honfoglaláskori étkeket kóstolhattak meg.

A vendégeket mindkét nap lovasíjász bemutatójukkal várták, bárki részt vehetett a középkori játékokon és ügyességi feladatokban, ugyanakkor megcsodálhatták és kipróbálhatták a nyílvesszőgyártók különleges termékeit.

 

Hírek