Itt vagy: » Megyei Tanács » Intézményeink » Oktatás

Oktatás

Művészeti és Népiskola, Sepsiszentgyörgy

 

A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a térség kiemelt hatékonyságú, kulturális oktatással foglalkozó intézményének számít.

 

A népiskolaként is gyakran emlegetett oktatási központ három területen tevékenykedik: művészeti oktatás, felnőttképzés, illetve táborszervezés, melyek keretében nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok, a népi kultúra ápolására, a szellemi értékek megőrzésére, azok terjesztésére, valamint az önfejlesztés lehetőségeinek megteremtésére.

 

Művészeti oktatás

Az intézmény több mint 40 éves múltra tekint vissza. Kezdetben 4 szakkal indult – ének, zongora, hegedű és gitár – majd a 70-es évektől egyre több tagozattal bővült. A térség különböző helységeiben kialakított népművészeti szakok indításával vált egyre népszerűbbé. Jelenleg Háromszéken 5 városban, 8 községben, valamint 13 településen működnek kihelyezett osztályai az iskolának, így építve ki a megyében a művészeti oktatást. Sepsiszentgyörgyön, valamint a megye városaiban és községeiben a következő osztályok működnek: ének, zongora, gitár, basszusgitár, hegedű, szintetizátor, cimbalom, szaxofon, ütős hangszerek, fuvola, blockflöte (furulya), klarinét, trombita, kürt, tuba, balett, néptánc, hangosítástechnika, népdaléneklés, könnyűzene, színjátszás, rajz, festészet, zeneelmélet, zenetörténet, bútorfestés, népi díszítőművészet.

 

Felnőttképzés

A Sepsiszentgyörgyhöz közeli Árkoson található Felnőttoktatási Központ számos szakmai képzési program lebonyolítására ad lehetőséget, valamint közintézményeknek, civil szervezeteknek, magáncégeknek szervezett különböző képzési és tájékoztatási tevékenységeknek ad otthont.

Az elmúlt évek során a következő felnőtt képzésekre került sor: pincér-szakács, lakberendező, szabás-varrás, illetve fazekas képzés. A központ nem csupán a konferenciák, szemináriumok, kerekasztal megbeszélések megszervezéséhez szükséges feltételeket, hanem a szálláslehetőséget is biztosítja.

Az intézmény által évente megszervezett művészeti szaktáborok (fúvós-, gitár- és balett-tábor), az iskola Mini Snaps gyerek együttesének tábora, valamint a színháztagozat tábora is nagy népszerűségnek örvendenek, ahol a tanulók a nyári szünidő alatt még jobban belekóstolhatnak a művészet világába.

 

Táborok

Zabolai Csipkés tábor

A Háromszéki-Havasok előterében, a Zabola nevű község északi felében, a Hegymege falurész völgyének felső-jobb oldalán, fenyőfákkal tarkított egy-hektáros területen fekszik a zabolai Csipkés tábor több mint 3 évtizede.

Megközelíthetőség:

Személygépkocsival a DJ 121-es megyei műúton, 6 km-re Kovászna városközpontjától, Zabola kézdivásárhelyi kijáratához közel jobbra kell térni és a Hegymege utca mentén, közel 3 km megtétele után, elérjük a tábort.

Vonattal a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Zabola vasútvonal mentén, a Regiotrans vállalat menetrend-szeri járataival érkezhetünk meg a zabolai vasút állomásra, ahonnan bérelhető járművekkel vagy akár megfogadott szekerekkel 6 km-t kell utazni a táborozni vágyó csoportnak, elhaladva a zabolai halastavak közelében.

 

Kommandói tábor

A történelmi Háromszék és a mai Kovászna megye legmagasabban fekvő települése (1071 méter). A Háromszéki-havasokban erdei túrautak kiindulási pontja. Hajdani székely határőrségi fakitermelő helyből alakult. 1889-ben jött létre, az ekkor telepített fűrészüzemmel, amelynek alapítója Horn Dávid volt. Kommandó Kovászna megye délkeleti részén található. A tábor Kommandó DK-i részében, a Rozsdás és a Toplica patakok által képzett „félszigeten” található, a kommandói „Horn Dávid” Iskola közvetlen szomszédságában.

Megközelíthetőség:

Kommandó Kovászna megye délkeleti részén található. Kovásznáról indulva az előttünk álló távolság mintegy 20 kilométer, a szintkülönbség 400 méter, elérjük a tábort. Csak a DC 14-es községi makadám úton közelíthető meg a település.

 

 

Kapcsolat:

Művészeti és Népiskola
520055, Sepsiszentgyörgy
Szabadság tér 9. szám
Kovászna megye, Románia
Tel./fax:+40 267 351 560
e-mail: office@artecovasna.ro

honlap: www.artecovasna.ro

Itt tölthető le az intézmény logója .pdf formátumban.

Hírek