Itt vagy: » Hírek » Oltszemtől a világbajnokságig

Oltszemtől a világbajnokságig

2023. június 19., hétfő

A világbajnoksághoz ugródeszkát jelentő háromcsillagos nemzetközi fogathajtó versenyt tartottak a hétvégén Oltszemen. Az összesítésben Rákóczi Gergő lett az első, a szintén lezajlott országos fogathajtó bajnokságon pedig Varga Roland István végzett.

A fogathajtás jövője Háromszéken

Ma már Háromszékről, Oltszemről diktáljuk a lovassport, azon belül a fogathajtás ütemét. Az itt megszervezett színvonalas nemzetközi fogathajtó verseny igazolja, hogyan lehet egy álmot sikerre vinni közös tervezéssel, csapatmunkával. Azoké a dicsőség, akik teljesítették a versenyt ezen a hétvégén. Nagy elismerés és köszönet munkájukért.” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke

A megnyitón köszöntőjében Negrutz Ágoston agrárminiszteri főtanácsadó elmondta, Háromszéken jövője van a sportágnak, örül, hogy a pályára állt 15 fogat gondmentesen és sportszerűen versenyzett. A székelyföldi lovas rendezvények lelkes támogatója, Dr. Sándor Tibor László Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája gratulálva a színvonalas versenyhez erőt és kitartást kívánt a szervezőknek és résztvevőknek.

Novák Károly Eduárd, olimpikon, Románia volt ifjúsági- és sportminisztere elismerését fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban. „Székelyföldön szükség van azokra a sportokra, amelyek magát a magyarságot képviselik és tudják erősíteni. A lovas sport nagyon különleges, mindenki, aki ebben dolgozik dicséretre méltó és értékelendő a munkája. Hagyományos verseny az oltszemi, mely évről-évre színvonalasabb, a Román Lovas Szövetség feladata pedig, hogy támogassa.” 

Térképen Háromszék lovardái

Megjelent a Kovászna megyei lovas aktivitásokat tömörítő térkép az AgroSic Közösségek Közti Társulásnak köszönhetően. A térkép 22 lovas egyesület tevékenységét foglalja össze: a tereplovaglást, hintóztatást, fogathajtást, díjugratást, díjlovaglást, lovasterápiát, lovastornát, lovaskaszkadőrt, lovasíjászatot, valamint lovas turizmust. Célja, hogy hálózatszerűen összekapcsolja a háromszéki lovas egyesületeket és azok kínálatait közelebb hozza a helyiekhez és az idelátogató turistákhoz – összegezte Igyártó Réka, az AgroSic igazgatója.

Fodor István, Bodok község polgármestere a háromszéki lovastérkép bemutatója kapcsán kiemelte, a verseny helyszínválasztása nem véletlen. Történelmi múlttal rendelkezik, hiszen az 1800-as években a Mikó Miklós tulajdonában levő kastély birtokának részét képezte a terület, amelyen lovaikat legeltették, innen a Csikós-kert elnevezés. Bodok község tanácsa a megyei önkormányzattal közösen az ide visszagyökerező lovas életet, a trakehnenihez visszavezethető kisbéri vérvonalat kívánja újra meghonosítani, Székelyföldi Lovas Központot létrehozni, visszacsatolva így a körforgásba a neoklasszicista műemléképületet.

A térképbemutató helyszínén hintó és hajtókocsi kiállítást láthattak az érdeklődők, valamint az Incitato művésztábor alkotásaiból gazdag tárlatot lehetett megtekinteni. Ebből Erőss Sándor képzőművész alkotását felajánlották különdíjként a mezőny egyetlen női versenyzőjének.

Kovács Imre román színekben hajtó tanítványa, a magyarországi István Bianka Júlia egyetlen női résztvevőként nevezett be versenyen kívül. A tapasztalt hajtók mellett jó eredményeket elérő hölgy gyakorlásként tekint az oltszemi megmérettetésre. Jövőben magyar színekben kíván részt venni a világbajnokságon.  

Szakmaiság és elhivatottság

Finta Gábor pályaépítő adta a hétvégi feladatot a versenyzőknek. Ő jelölte ki a maratonhajtó pálya útvonalát, valamint az akadályhajtó pálya megtervezését és megépítését is ő végezte. „A hét akadályból álló maraton-pálya kilenc kilométerre van leosztva. A 70-80-as években öt szakaszból állt a maraton, ami 38-40 kilométert jelentett. Abban az időben inkább a nagy távolságra kellett felkészíteni a lovakat, most pedig a technikás és gyors, pillanatnyi teljesítményre van hangolódva a követelmény” – részletezte a szakértő.  

A székelyföldi lovas társadalom egyik kiemelkedő egyénisége, Bajkó Tibor és felesége, Ildikó fogathajtó család, a Krigel Sportklub alapítói vállalták fel az háromnapos rendezvény maraton- és akadályhajtás versenyszámok szakmai levezetését. A díjátadón kollégaként gratulált a hajtóknak a korrekt és sportszerű versenyhez.

A verseny fődíjasa, a két fogattal benevező tizenháromszoros országos bajnok, Rákóczi Gergő számára a következő nagy cél a szeptember végén Franciaországban megszervezésre kerülő kettesfogathajtó világbajnokságon való részvétel, jövő évben pedig négyes fogattal készül a Szilvásváradon sorra kerülő négyesfogathajtó világbajnokságra. „Nagyon örülök, hogy itt lehettünk Oltszemen Románia legszebb fogathajtó pályáján, szeretnénk, hogy a jövőben is megszervezzék, megteszünk mindent azért, hogy minél több versenyző legyen, és évről-évre jobb legyen a verseny” – fogalmazott az Alsószombatfalvi Állami Ménes színeiben versenyző Rákóczi.

A következőképpen zárult a bajnokság. Összesített eredményben a háromcsillagos nemzetközi fogathajtó verseny: I. hely Rákóczi Gergő (1-es fogat), II. hely Varga Roland István (2-es fogat), III. hely Kovács Imre, IV. hely Rákóczi Gergő (2-es fogat), V. hely Crișan Ioan.

Az országos kétcsillagos verseny összesített eredménye: I. hely Varga Roland István, II. hely Csoma Andrei, III. Cseri Dávid, IV. Milin Milorad Mima, V. hely Czirják Béla.

Az 5. Országos és nemzetközi kettesfogathajtó versenyt a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás és a Román Lovas Szövetség szervezte. A háromnapos rendezvényen tartalmas kísérő programokon vehettek részt kicsik és nagyok.

Hírek