Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Önkéntes tűzoltók profi felszereléssel - Sikeres Leader-projekt Sepsibükszádon

Önkéntes tűzoltók profi felszereléssel - Sikeres Leader-projekt Sepsibükszádon

2018. december 20., csütörtök

Sepsibükszád a község önkéntes tűzoltóalakulatának korszerű felszerelésére pályázott, az európai uniós projektet az Alutus Régió Egyesületen keresztül a LEADER program támogatta. A felszerelést az önkéntes tűzoltók csütörtökön vették hivatalosan használatba, kisebb tűzoltóbemutatót is tartva a jelenlevőknek.

 

Sepsibükszád a község önkéntes tűzoltóalakulatának korszerű felszerelésére pályázott, az európai uniós projektet az Alutus Régió Egyesületen keresztül a LEADER program támogatta. A felszerelést az önkéntes tűzoltók csütörtökön vették hivatalosan használatba, kisebb tűzoltóbemutatót is tartva a jelenlevőknek.

A helyi önkéntes tűzoltóalakulat tíz rend egyenruhát kapott, sisakkal, csizmával és bakanccsal ellátva, ugyanakkor két rend tűzálló ruházatot, 15 darab vízhordásra alkalmas, speciális hátizsákot, amely elsősorban erdő- és bozóttűznél hasznos – tájékoztatott Bács Márton Csaba, Sepsibükszád polgármestere. Az ötvenezer euró értékű felszereléshez tartozik még két légzőkészülék, tíz nagyobb tűzoltópalack, egy nagyteljesítményű vízszivattyú és egy 300 literes tartállyal ellátott, négykerekű utv (Utility Task Vehicle). „Jelentőségteljes ez a pályázat településünk számára, mert 32 kilométerre vagyunk a megyeszékhelytől, míg a hivatásos tűzoltók kiérnek az önkéntes alakulat tagjai hatékonyan beavatkozhatnak” – hangsúlyozta a község vezetője.

Nagyon örülünk az új felszerelésnek, mert sokszor mentünk tüzet oltani otthoni ruhában, és ez azért veszélyes. A környéken minden ősszel és tavasszal vannak bozóttüzek, amelyeket igyekeztünk mi eloltani, a most kapott felszerelés sokat fog segíteni” – mondta el Bács Gerhard, a helyi önkéntes tűzoltók vezetője, hozzátéve, hogy 14 évvel ezelőtt alakult újra a sepsibükszádi alakulat, amely jelenleg tíz taggal működik.

Háromszéken több mint százötvenéves múltja van az önkéntes tűzoltómozgalomnak, Kovászna Megye Tanácsa pedig kiemelten támogatja ezt a mozgalmat, mutatott rá Tamás Sándor tanácselnök. „Az önkéntes tűzoltók munkája nagyon fontos településeink számára, hiszen ők tudnak a leghamarabb beavatkozni vészhelyzetben, tűzesetben, ha kell életet és javakat mentenek, sokszor volt rá példa” – nyomatékosította az elnök. Gratulált a helyi közösségnek és az önkormányzati vezetőknek a sikeres pályázathoz és reméli, hogy az éves szakmai megmérettetésen a sepsibükszádi lánglovagok is jól teljesítenek majd.

Gratulált a korszerű felszereléshez Arminici Alexandru tűzoltóparancsnok-helyettes is, aki arról beszélt, hogy kevés olyan cég van, amely ilyen típusú felszerelést szállít, ezért külön értékelendő, hogy itt sikerült megoldani. A szakmai felkészülés területén pedig a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tud segíteni, ajánlotta az ezredes.

A LEADER program az Európai Unió egyik sikeres vidékfejlesztési programja, maga az elnevezés mozaikszó, magyar jelentése: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében. A program újszerűsége abban áll, hogy alulról jövő, helyi szereplőktől származó kezdeményezéseket támogat, ugyanakkor a források helyi elosztása biztosítja azt, hogy a vidék sorsáról valóban vidéken szülessenek döntések. Az Alutus Akciócsoport az Olt-menti és erdővidéki településeket tömöríti, Alutus Régió Egyesület néven.

Hírek