Itt vagy: » Hírek » Petőfi emlékév Háromszéken

Petőfi emlékév Háromszéken

2022. december 28., szerda

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-től emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum.

A költőóriás hagyatéka, élete és munkássága köré szervezett emlékév által Háromszékre kiterjedő rendezvénysorozattal tisztelegnek Petőfi Sándor előtt. A programok január 1-én veszik kezdetüket, és halálának napján, július 31-én sepsiszentgyörgyi szoboravatással érnek véget.

„A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a forradalmár, nemzeti hős Petőfi szellemisége mindannyiunkban él. Költészete és hőstettei, karakán jelleme által fiatal titánként beírta magát a történelembe és irodalomba. Már gyerekként megismertük a nép hangján szóló költőt, azt viszont kevesen tudják, hogy a történelmi Magyarország legkeletibb vármegyéjébe, Háromszékre is ellátogatott. 1849. július 24-én megszállt a kézdivásárhelyi Szarvas Fogadóban, amelyet később lebontottak, ma helyén a város postahivatala áll. Ezt jelzi a róla elnevezett utca és az épület falán elhelyezett, Vetró András szobrászművész által készített bronzplakettes emléktábla. Július 25-én Bereckben találkozott Josef Bem tábornokkal, majd Sepsiszentgyörgy érintésével Székelykeresztúrra ment. Petőfi Székelyföldön töltött heteiről, utolsó levelében így ír: „Csík-Szerdának és Kézdi-Vásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsi-Szentgyörgyé talán még szebb… ” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A háromszéki emlékév szervező bizottsága ennek szellemiségében számos programmal tiszteleg a neves költő és forradalmár előtt. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum 2023-ban 34. alkalommal szervezi meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét megidéző ünnepi képzőművészeti tárlatot. Az emlékévhez csatlakozva, a márciusi tárlat témájául Petőfi Sándor alakját választották. A kiállítás címe: Szellemét a tűz nem égeté meg. A megnyitóra március 12-én, vasárnap 12 órakor kerül sor a kézdivásárhelyi múzeum kiállítótermében.

Március 15-én Sepsiszentgyörgy központjában kinyitja kapuit a Pilvax kávéház, amelyet Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és márciusi ifjak hasonmásai népesítenek be.

Március 15-ével kezdődően a székelyföldi múzeumok vándorkiállítás által mutatják be Petőfi Sándor és az 1848-as forradalom ereklyéit, bepillantást nyújtva a reformkor hétköznapjaiba, a kifinomult tárgyi és viselkedés kultúrába, múzeumi rekonstrukciók révén.

2023. április 12. és október 6. között szintén vándorkiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában Petőfi életéről.

Május 8-19. között Petőfi-buszon utazhatnak az érdeklődők a megye különböző településein a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. A kiállítás címét adó mottó „Átröpülök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.  

A Hozz egy szál virágot Petőfinek felhívással július 24-én megemlékezést tartanak a kézdivásárhelyi postahivatalnál, az egykori Szarvas fogadó helyén.

Az emlékév méltó zárásaként Petőfi szobrot avatnak július 31-én, Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. utca és Zefír utca kereszteződésénél található területen. Emellett az év folyamán lesz Petőfi csereprogram Bács-Kiskun megyei és háromszéki gyerekek részvételével, valamint további kiegészítő programok, kiadványok megjelenése is az emlékév részét képezik.

Hírek