Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Prioritást élvez a Szórványprogram

Prioritást élvez a Szórványprogram

2011. január 19., szerda

Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy város testvérmegyéinek, városainak képviselői tárgyaltak a megyeszékhelyen a székelyföldi partnerség bővítésének lehetőségeiről.

Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy város testvérmegyéinek, városainak képviselői tárgyaltak a megyeszékhelyen a székelyföldi partnerség bővítésének lehetőségeiről. A kulturális és idegenforgalmi együttműködés mellett a legfontosabb téma az elmúlt évben indult szórványprogram kibővítése volt, hiszen a Békés, Heves és Veszprém megyék, valamint Cegléd és Veszprém városok által nyújtott segítség komoly lehetőségeket nyit meg. A január 19-én, szerdán tartott beszélgetésből kiderült: a magyarországiak is érdekeltek a szórványban élő magyarság megerősítésében.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „egy önkormányzat számára nem jelent nagy támogatást az az összeg, amit a megye az elmúlt évben a szórványban zajló eseményekre fordított. Ennek ellenére jelentős eredményt értünk el: egy megyényi magyart ráztunk fel!” Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: az önkormányzatok szerepe egyre hangsúlyosabb lesz, így a közös nemzetpolitikai stratégiában is fontos szerep jut a városoknak, megyéknek.

A Békés megyei közgyűlés elnöke, Farkas Zoltán arról számolt be, hogy egy vaskos dossziét hoztak magukkal azokkal a programokkal, amelyeket Kovászna megyével közösen bonyolítanának. „Rajtunk múlik, hogy az erős kapcsolatokat mennyi tartalommal töltjük meg, milyen módon kamatoztatjuk” – közölte Farkas.

Lasztovicza Jenő a Veszprém megyei önkormányzat elnöke rámutatott: az elkövetkező években az összmagyarság komoly feladat előtt áll: a népességfogyás problémakörében fontos együtt gondolkodni, nem csak városi, megyei, hanem sokkal nagyobb léptékben is. Lasztovicza úgy véli, hogy a sepsiszentgyörgyihez hasonló fórumok a hosszú távú stratégia kialakításában komoly segítséget jelentenek, a „jelen kormányzati időszaknak ez kell az egyik leghangsúlyosabb kérdése legyen.”

Gondos István a Heves megyei közgyűlés alelnöke a két megye közti együttműködés fokozását szorgalmazza, ezen belül komolyabb hangsúlyt fektetve a turizmusra. Földi László ceglédi polgármester a közös projektek mellett minél több civilt vonna be a programokba, elsősorban azzal a szándékkal, hogy ezek az önkormányzatoktól függetlenül is tudjanak működni. Földi szerint a kulturális és turisztikai programokat kell fejleszteni.

A magyarországi partnereket három új programba vonná be a megyei önkormányzat: a Székely Fürdőépítő Program, a Háromszéki Kapumentő Program és a Szórványprogram azok a kulcsfontosságú tervek, amelyek az anyaországiak számára is érdekesek lehetnének.
A felsoroltakból a legfontosabb a szórványban élő magyarságot segítő program – hangsúlyozta Tamás Sándor. Bár a tárgyalások még a kezdeti fázisban vannak Veszprém polgármestere Porga Gyula jelezte: a városban számos művész, előadó, csoport tevékenykedik, akiket érdemes lenne Erdélyben is megmutatni, ebben a polgármesteri hivatal fog segíteni.

A tervek szerint a Szórványprogram idén bővülni fog: nem csak a Hunyad megyei magyarságra, illetve a kolozsvári Házsongárd temető síremlékeinek konzerválására figyelnek oda, hanem a csángó-magyarok oktatását is támogatni fogják. Antal Árpád András polgármester szerint ezen a téren minimális anyagi ráfordítással látható eredményeket lehet felmutatni.

Vargha Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója kifejtette: a megyei tanács vezetőségével azt szeretnék elérni, hogy a székely kortárs művészek tárlatai Magyarországra is eljussanak, hiszen ezeknek az alkotásoknak egyszerűbb a szállítása is. Hangsúlyt fektetnének arra is, hogy ezeket a tárlatokat ne csak egy helyen, hanem minél több testvérmegyében, testvértelepülésen állítsák ki.

A magyarországiak nagyobb hangsúlyt kapnak az idei Szent György Napok keretében is – árulta el a fesztivál szervezője, Grubisics Levente. A rendezvénysorozaton külön „utcát” biztosítanak a magyarországi testvérmegyék, települések számára.
 

Hírek