Itt vagy: » Hírek » Prioritásunk a vidékfejlesztés

Prioritásunk a vidékfejlesztés

2019. április 3., szerda

Kovászna megyének hét olyan megyei finanszírozású helyi fejlesztési programja van, amelyek a vidéki települések modernizációját szolgálják. A márciusi soros ülésen több olyan tanácshatározatot fogadtak el, amelyek ezeknek a programoknak a bővítését célozzák.

Kovászna megyének hét olyan megyei finanszírozású helyi fejlesztési programja van, amelyek a vidéki települések modernizációját szolgálják. A márciusi soros ülésen több olyan tanácshatározatot fogadtak el, amelyek ezeknek a programoknak a bővítését célozzák.

A megyei finanszírozású helyi fejlesztési programok célja, hogy megyei és helyi összefogással felújítsunk olyan létesítményeket, amelyek a családok mindennapjainak, életkörülményeinek javítását eredményezik. Programjaink révén orvosi rendelőket, sportbázisokat, kultúrotthonokat, tanintézményeket korszerűsítünk, többek között sportolási, művelődési lehetőségeket is biztosítva a vidéken élők számára. Idéntől újdonság, hogy nemcsak a felújításra, de a berendezésekre is pályázhatnak a helyi önkormányzatok, ugyanakkor megemeltük az igényelhető összeget is” – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben indította a vidéki orvosi rendelők felújítását, korszerűsítését célzó programját, az évek folyamán 16 település élt a lehetőséggel. A program keretében Barót és Kézdivásárhely a városi kórház korszerűsítésére kérhet megyei támogatást. Idéntől a helyi önkormányzatok projektenként legtöbb 25 ezer lejt pályázhatnak, amelyhez ugyanennyi önrésszel kell hozzájárulniuk. „Az elmúlt években összesen 221 ezer lejt fordítottunk erre a célra. Ma már Lemhény, Sepsibodok, Gidófalva, Kökös, Csernáton, Bereck, Zágon, Dálnok, Barót, Zágonbárkány, Bölön, Bibarcfalva, Köpec, Futásfalva, Barátos és Zabola orvosi rendelőiben dolgozó szakemberek korszerű épületben fogadják a betegeket. Az idei pályázatnak köszönhetően számos olyan hasznos orvosi műszerrel szerelhetik fel a rendelőt, mint az ultrahangkészüléket (ekográf) vagy fertőtlenítő berendezés” – ismertette a tanácselnök.

Gidófalva önkormányzata 2014-ben a megyei tanácsnál megnyert 10 ezer lejes támogatásnak köszönhetően végzett teljes körű külső felújítást az orvosi rendelőn. Pásztori Izabella családorvos szerint elengedhetetlen volt a felújítás, hiszen a ’40-es években épített ingatlanon igencsak meglátszott az idő vasfoga.  A Gidófalván 2600 beteget ellátó doktornő szerint az új orvosi eszközökre is szükség van, főként minilaborra és EKG készülékre. Berde József polgármester elmondta, az orvosi rendelő külső területrendezését is tervbe vették.

Idén Kovászna Megye Tanácsa bővítette a pályázati keretet a sportlétesítmények és a kultúrotthonok felújítására vonatkozó programoknál is, mindkét programnál berendezésekre, felszerelésekre is lehet támogatást kérni. Az elmúlt években a megyei önkormányzat hozzájárulásával 69 kultúrotthont és 33 sportlétesítményt újítottak fel.

Változás van a tanórák utáni oktatás, after-school program esetében is, egyszerűsítették a pályázás lépéseit és utófinanszírozással történik az elszámolás. A tanintézmények korszerűsítését célzó megyei programot úgy módosították, hogy azok a települések pályázhassanak, amelyeknek kevesebb mint 10 ezer lakosuk van. Így Barót, Kovászna és Bodzaforduló is igényelhet támogatást iskola, óvoda felújítására.

A megyei finanszírozású helyi fejlesztési programok közé tartozik a játszótérépítő program, amelynek eredményeképpen 19 településen épült új játszótér, valamint az iskolatáska program, amelynek köszönhetően hat éve minden előkészítő osztályt kezdő kisiskolás tanszereket és táskát kap a tanév elején. A vidéki polgármesterek javaslatára az elkövetkezőkben községi könyvtárak, helyi múzeumok, emlékszobák kialakítására is indítanak programot, mondta el a tanácselnök.  A helyi fejlesztési programokra az évek során a megyei önkormányzat összesen 3,1 millió lejt fordított.

A márciusi soros ülésen többek között jóváhagyták a 2018-as évi az éves pénzügyi mérleget, a 2019-as év ideiglenes beruházási lista módosítását és megyei utak korszerűsítését célzó tervezési feladatkörökről is döntöttek a megyei tanácsosok.

 

Hírek