Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Sepsibükszád

Sepsibükszád

2010. augusztus 14., szombat

Sólyomkő várának romjai, számos meleg ásványvízforrás, és az innen megközelíthető Szent Anna-tó teszik kedveltté Sepsibükszádot. 

Tudta-e, hogy Sepsibükszádon messze földön híres üveghuta működött? A bükszádi üvegtermékekből kiállítás látható az iskolában. Sepsibükszád altalaja savanyú és langyos ásványvizekben gazdag. A települést kiterjedt erdőségek veszik körül. Kovászna megye, Háromszék határtelepülése. Északi határa a történelmi Csík vármegyével érintkezik. Sepsibükszádon keresztül lehet – személygépkocsival és műúton – eljutni a Szent Anna tóhoz (17 km) valamint a Bálványosi-hágóra, majd gyalogtúrával a torjai Büdös-barlanghoz (20 km). Sólyomkő várának romjai ma is látszanak az Alsó-Sólyomkő nevű sziklacsúcson (717 m). Már a XV. században említik, a török dúlások idején innen védték az Olt völgyét. Később a Mikó család tulajdonába került, rejtek és búvóhelye volt a családnak. Az utolsó török-tatár dúlások (1558, 1661) pusztították el. A sziklahegy oldalában lévő kőfülkékből fogták a törököknek adóba küldött vadászsólymokat. Innen látták el a fejedelmi udvarokat is.

Látnivalók:

  • 1. Római katolikus templom, Sepsibükszád (1867). Titulusa Nagyboldogasszony. Két ortodox temploma (régi és új) Szent György és Szent Demeter tiszteletére épült.
  • 2. Üvegtörténeti állandó jellegű kiállítás a helybeli gróf Mikes Ármin nevét viselő általános iskolában. A huta 1756 és 1916 között működött. Legkiválóbb mestere Sovánka István (1858-1944) volt, akit az erdélyi üvegművesség legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon. Az iskola előtt magyar történelmi emlékpark áll.
  • 3. Vápa vára. Koraközépkori vár, régészeti pont. Itt halad át a Szent Anna tavat Uzonkafürdővel összekötő kék pont turistajelzés. Menetidő a várromokig: 40 perc.

Kuriózumok:

  • 1. Likas-kő. Kálciumban és vasoxidban gazdag meleg vizű ásványvízforrások cementezték az Olt teraszát felépítő homokot, melyben egy függőlegesen álló fal keletkezett. Ezen át kör alakú utat vágott magának az Olt.
  • 2. Aranylik. Vulkanikus eredetű törmelékben kialakult résbarlang a Dél-Hargitában. A Fenyős patak völgyfejében, a vízfolyás bal oldalán található, az erdőipari út végén (7 km).
  • 3. A helybeli Mikes Ármin általános iskolában eszperantó gyerek klub működik. Vezetője Trifoi Mihai tanár.

Borvízkutak, fürdők:
Legismertebb savanyúvízforrások:

  • Fenyőfarki a Fenyős patak völgyében (4 km),
  • Sósborvíz a vasútállomás felé tartó út mellett (0,5 km),
  • Bugyogó langyos borvízforrás a Szent Anna tó irányába haladó kék pont túraösvény mellett (1 km).

A Zsombor-patak völgyfőjében három kisméretű ásványvizes strandfürdő van:

  • Bükki, Hammas és Alsó-Vallató. Felújításuk folyamatban van. Alsó-Vallató nevére a szájhagyományból következtetünk: „Ha valakit erőszakkal belenyomnak jéghideg vizébe, azt is kivallja, amit nem tett meg soha!”

Polgármester: Bács Márton Csaba; Tel/fax: +40-267-365-983.
Postai irányítószám: 527116.
Lakosság: 1811 fő (2002).
Kiterjedés: 60,56 km2.

Hírek