Itt vagy: » Hírek » Sepsiszentgyörgyön a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Sepsiszentgyörgyön a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2012. június 16., szombat

"Az én igazi vezéreszmém…, amelynek mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok; a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.

"Az én igazi vezéreszmém…, amelynek mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok; a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem - amennyire erőmből telik - szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás"

Bartók híres gondolataival kezdték meg június 16-tól egy hetes erdélyi turnéjukat a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezetésével. Ez idő alatt Erdély összes jelentősebb helyein fellépnek, így ellátogattak Nagyszebenbe (június 17.), Marosvásárhelyre (június 18.), Csíkszeredára (június 19.) is. A koncertturné további állomásai pedig Kolozsvár (június 22.) és Nagyvárad (június 23.) lesz.

Erdély szerte a Kocsis Zoltán, főzeneigazgató, karmester, zongoraművész és zeneszerző által vezényelt koncert alatt, mindenhol Enescu I. rapszódiája hangzik el, Marosvásárhely kivételével, ahol Csíky Boldizsár Hegy c. műve kerül bemutatásra, valamint Bartók III. zongoraversenye. A többi helyszínen a helyi szerzők művei mellett Kodály Galántai táncok c. csodálatosan szép magyar motívumokból szőtt darabja és Bartók életművének talán koronája a zenekari Concerto hangzik el, amely ugyanúgy, mint a Táncszvit nagyon sok nem magyar zenei elemet is tartalmaz.

Kocsis a világ számos vezető zenekarával hangversenyezett, többek között a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar vagy a New York-i Filharmonikusok szólistájaként. Méltón a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal együtt az UNICEF jószolgálati és a Liszt-év nagykövete.

Kovács Géza, az együttes főigazgatója elmondta, hogy a műsorválasztás nagyon is tudatos volt, és azt remélik ettől a turnétól, hogy egy kicsit jobb lesz az élete az itt élő magyaroknak, egy kicsit megértőbben és nagyobb szeretettel gondolnak majd a magyarokra. Kihangsúlyozta, hogy úgy véli egy magyar zenekarnak missziós kötelessége egy-egy ilyen hangversenykörutat megszervezni.

Sepsiszentgyörgyön június 20-án, 19 órától a Tamási Áron színház nagytermében teltházas közönség fogadta a filharmonikusokat. A két órás műsoridő felejthetetlen zenei élményeket kínált, ez pedig a közönség vastapssal hálálta. A koncert végén Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szilágyi Zsolt sepsiszentgyörgyi tenor-énekes a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak egy virágkosárral köszönte meg a vendégszereplést.

“Premiernek számít Székelyföldön a zenekar fellépése, hiszen erdélyi nagyvárosokban volt már fellépésük, viszont Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában most járnak első alkalommal. Hivatásuknak tekintik a magyar zene, a hagyomány ápolását, az értékek átmentését és közvetítését, ezért is tartottuk fontosnak a sepsiszentgyörgyi koncertállomás ötletét felkarolni, létrejöttét segíteni” – fejtette ki Tamás Sándor, megyei tanácselnök.

Hírek