Itt vagy: » Hírek » Sikeres Zöld Péntek Háromszéken

Sikeres Zöld Péntek Háromszéken

2021. december 6., hétfő

Kovászna Megye Tanácsánál lelkes csapat csatlakozott a környezetvédelmi minisztérium Zöld Péntek kezdeményezéséhez, ennek eredményeképpen az elmúlt 36 hét alatt több mint ötven kolléga 1220 km-t tett meg gyalogosan és biciklivel. Hétfőn Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében zárták a zöld gondolkodást ösztönző programot.

Kiemelten fontosnak tartjuk a környezettudatosságot, ennek népszerűsítését. Nagy lendületet adott számunkra, hogy a háromszékiek pozitívan viszonyultak a szelektív hulladékgyűjtéshez. Ehhez az is kellett, hogy hulladékkezelési rendszerünk jól működjön. Közös eredmény tehát, hogy országos első helyen van megyénk a szelektív hulladékgazdálkodás terén. Zöld Háromszék programunkon keresztül minden olyan kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk, ami a zöld gondolkodást ösztönzi. Ilyen program volt a Zöld Péntek is, amely köré lelkes csapat alakult a megyei önkormányzatnál” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, megköszönve kollegáinak, hogy péntekenként igent mondtak az autómentes közlekedésre.

Harminchat pénteken keresztül igyekeztünk helytállni, biciklivel, gyalog, busszal jöttünk munkahelyünkre, az így érkezőket vitaminbomba várta, ezzel is ösztönözni próbáltuk a Zöld Pénteken való részvételt. Havonta díjaztuk a legaktívabb kollegát. Két külön akciónk is volt, a Háromszéki Sportnapokhoz csatlakozva, biciklivel jártuk be a hozzánk tartozó intézményeket, majd az idősek világnapja alkalmából hídvégi öregotthont kerestük fel két keréken. Ezekhez az akciókhoz a megyei önkormányzat intézményeinek munkatársai is csatlakoztak” – számolt be Giliga Márta, programfelelős.

Kovászna Megye Tanácsa volt a Zöld Péntek egyik leglelkesebb támogatója, sokat hallottam a Zöld Háromszékről, és most ez is lenyűgözött. Ez olyan kezdeményezés volt, amit nem akartunk rákényszeríteni az intézményekben dolgozókra, viszont szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy lehet másként is. Köszönöm Önöknek, hogy bebizonyították: van erre lehetőség, van erre nyitottság” – fogalmazott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium március 12-én indította el a Zöld Péntek programot. A kampány a társadalom környezettudatosságát erősítené, egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként közlekedjenek biciklivel, elektromos rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel.

Hírek