Itt vagy: » Hírek » Sylvester Lajos nevét viseli a könyvtár

Sylvester Lajos nevét viseli a könyvtár

2013. június 2., vasárnap

„…a jövőt csak a múltra alapozva tudom elképzelni” – hirdeti a csernátoni könyvtáron elhelyezett emléktábla Sylvester Lajos szavait. A háromszéki publicista, író, művelődésszervező nevét június 2-án, vasárnap vette fel a községi könyvtár.

„…a jövőt csak a múltra alapozva tudom elképzelni” – hirdeti a csernátoni könyvtáron elhelyezett emléktábla Sylvester Lajos szavait. A háromszéki publicista, író, művelődésszervező nevét június 2-án, vasárnap vette fel a községi könyvtár.

Csernáton központjában, impozánsan felújított kúriában kapott otthont a bibliotéka. A hétvégén tartott névadó ünnepségen elsőként Bölöni Dávid polgármester szólalt fel: „Június másodika jelentős eseményként vonul be községünk történelmébe (…) Sylvester Lajos neve összeforrott a kultúrával Háromszéken” – érzékeltette az elöljáró a tavaly elhunyt publicista munkájának jelentőségét. A felújított könyvtárral kapcsolatban Bölöni elmondta: az épület eleget tesz névadója hagyatékának, hiszen olyan tér, amely lehetővé teszi a szellemi töltekezést. A kúria oldalán elhelyezett emléktáblán Vargha Mihály szobrász réz-plakettje díszeleg, a táblát magát, pedig a közéleti személyiség lánya, Sylvester Anna és Haszmann Pál múzeumvezető leplezték le.

„Sylvester Lajos érdemeinek, közösségépítő munkájának lajstroma hosszú. Bizakodó világlátása, rendkívüli értékfelismerő készsége immár szellemi örökségé vált, amelyet a háromszéki emberek nem felejtenek el” – fogalmazott közöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Sokan vagyunk, akik Lajos bácsitól lestük el, hogy az élet a maga egészében becsületbeli ügy. Köszönjük neki a kertelés nélküli, egyenes beszédet, köszönjük a barátságos, de szigorú intelmeket. Nem felejtjük: Székelyföld nem eladó, az ördöggel nem cimborálunk, nemzeti céljainkban nincs alku. Tudjuk, úgy kell nekünk is keresnünk a járható utat, ahogy Ő tette: konokul, színvonalat diktálva és értéket teremtve” – tette hozzá az önkormányzati vezető.

Haszmann Pál, a csernátoni múzeum vezetője Sylvester Lajos gyakran hangoztatott gondolatai közül az előretekintés fontosságát emelte ki. Az intézményvezető elmondta: Sylvester a legnehezebb időkben sem rejtette véka alá a hamis ideológiák, a székelységtől távol álló, erőltettet példaképek iránti ellenszenvét.

Sylvester Lajos kedvenc dalát közeli barátai és ismerősei is egyaránt ismerik: a Tatros partján nem szabad elaludni kezdetű éneket ezúttal Babos-Szélyes Margit adta elő. Nemes Levente Jászai Mari Díjas színművész Sylveszter egyik írását olvasta fel, ezáltal is felelevenítve az újságíró emlékét. A táblaavatót követően Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, valamint Bölöni Dávid polgármester, a kúria bejáratánál kifeszített kék-arany szalag elvágásával szimbolikusan is megnyitotta a könyvtárat. Az áldást, valamint az épület szemetelését Takács Lajos református lelkész, valamint Bíró Alfonz plébános végezték.


 

Hírek