Itt vagy: » Hírek » Székely siker Manchesterben

Székely siker Manchesterben

2017. május 14., vasárnap

Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest

Lesz folytatása a Góbéfestnek

Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest, amelyen Kovászna megye kulturális programokkal, kézműves tevékenységekkel és a turisztikai kínálatával volt jelen.

"Idén Háromszéken a Turizmus éve van, amely jó alkalmat adott, hogy nemzetközi porondra lépjünk. Külföldön erőteljesebben kell népszerűsítenünk turisztikai ajánlatunkat, hiszen sokan érdeklődnek a nemesi turizmus és az érintetlen természet iránt, sok olyan kikapcsolódási lehetőség van nálunk, amely vonzó lehet. Anglia pedig különösen fontos nekünk, hiszen Károly herceg minden alkalommal Háromszéket népszerűsíti, amikor Zalánpatakra érkezik" – mondta el Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Ez a szándék találkozott egy manchesteri elképzeléssel, az ott élő magyarok ugyanis székely fesztivál szervezését tervezték, ötletükkel megkeresték a megyei önkormányzatot, amely így partnerként volt jelen a Góbéfesten.

Több mint tízezer személy ismerhette meg ezen a hétvégén a székely kultúrát, gasztronómiát, hagyományokat, ez a Góbéfest legnagyobb hozadéka, hangsúlyozta a fesztivál főszervezője, a Sepsiszentgyörgyről elszármazott Ördög Ottilia. "Sok odafigyeléssel készítettük elő a Góbéfestet, most már elégedetten mondhatjuk, hogy jól sikerült a fesztivál, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, terveink szerint jövőre folytatjuk a szervezést"– tette hozzá.

Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel, a Daniel Kastély és a Kálnoky vendégházak, illetve Bikfalva képviselőiével pénteken a városházán úgynevezett B2B – business to business találkozót szerveztek turisztikai ügynökségeknek, ahol Károly-herceg Erdély iránti vonzalmára, zalánpataki birtokának hírére alapozva, angol turistákra szabott, háromszéki nemesi turisztikai csomagokat ismertettek. "Az a célunk, hogy egész Európában ismertté tegyük Bikfalvát, hiszen egyedi arculattal, sajátos hangulattal rendelkezik a közel 40 udvarháznak, kúriának köszönhetően. Ilyen értelemben is fontos volt jelenlétünk Manchesterben, mert szeretnénk, hogy a település felkerüljön az UNESCO kulturális örökségének listájára" – mondta el Ráduly István, Uzon község polgármestere. A Kovászna megyei küldöttséget fogadta Carl Austin-Behan, Manchester polgármestere is.

A kétnapos fesztiválon nagy sikert arattak a Háromszék Táncegyüttes fellépései is, a társulat két előadással volt jelen. A banda és a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című produkciókat teltház előtt mutatták be az angol városban. A vásárban a székely termékek mellett nagy érdeklődés övezte a Kovászna Megyei Kulturális Központ székelyföldi népi mesterségeket ismertető kiállítását is, ahol háromszéki kézművesek,  a sujtásos ékszereket készítő Hegyeli Vilma, Csog Jolán szövőnő és viseletkészítő, Haszmann Gabriella bútorfestő által tartott mesterségbemutatókat gyerekek és felnőttek nemcsak élvezettel nézték végig, hanem kérdeztek is termékről, mesterségről, alapanyagokról. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület standjánál Székelyföldet, Háromszéket népszerűsítő szórólapokat kínáltak, turisztikai kínálatról lehetett kérdezni. Az angol turisták teljes csomagok, de ugyanakkor személyre szabott ajánlatok iránt érdeklődtek, kiderült, a reptéri transzfertől a szállásig, étkezésig, kirándulások, kulturális programok leszervezéséig mindent igényelnek, különösen vonzották őket a népi hagyományokhoz kapcsolódó foglalkozások, ahogy azt a helyszínen, a mesterségbemutatókon is megtapasztalhatták  – számoltak be az egyesület munkatársai.

Hírek