Itt vagy: » A megyéről » Székföldi Magyar Napokat tartottak Erősdön

Székföldi Magyar Napokat tartottak Erősdön

2021. július 27., kedd

Jó hangulatú családi napot tartottak szombaton, július 24-én, Erősdön a 8. Székföldi Magyar Napok keretében. Délelőtt a gyermekeké volt a főszerep, élmény és tartalom jegyében gyermekfoglalkozásokkal indult a nap, majd táncházzal, rövid színjátékkal és koncerttel folytatódott a székföldi magyar közösségnek szóló rendezvény.

A Zsurmoló műhely gyermekjátékokkal indította a szombatra szervezett családi napot. Az árapataki, erősdi, illetve hídvégi gyermekek hagyományos népi mesterségek miniatűr munkaeszközeit próbálhatták ki, erősdi leletek mintáival testpecsételőt (pintadérát), majd gyógynövényekkel töltött, nyakba akasztható, parfümös zsákocskákat készítettek.

„Az elmúlt időszak közösségi élethelyzetei miatt észrevétlenül sorvad a lelkünk, magányosan szórakozunk a képernyők előtt, elmaradnak a családi és közösségi ünnepek, hiányoznak a meghitt beszélgetések, az igazi művészi élmények. Azt szeretnénk, hogy ez a közösségi ház elsivatagosodó életünk oázisa legyen, hogy mindenki találja meg a helyét itt egy nagycsalád tagjaként, és érezze jól magát ezen az udvaron. Ezért szerveztünk a magyar kultúrértékeink jegyében családi napot a Székföldi Magyar Napok keretében" – mondta köszöntő beszédében Ráduly-Baka Zsuzsánna, erősdi református lelkész.

Gáj Nándor, megyei tanácsos, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója Kovászna Megye Tanácsa nevében köszöntötte a jelenlevőket, kihangsúlyozva: „Ebben az aggasztóan furcsa világban még fontosabb lett számunkra a hagyományos család, hétköznapjaival és ünnepeivel együtt. Örülök, hogy sok család, közülük is több kisgyermekes család vett részt az eseményen, ami nagyon reményt keltő. Kovászna Megye Tanácsa támogatja a hagyományos értékeket, fontosak ezek a rendezvények, fontosak Önök! Maradjanak meg erősnek, mert példaértékű az, ahogyan ez a kis közösség összetart és értéket teremt."

A Folker együttes zenei vezetésével mesés-játékos táncházzal folytatódott a rendezvény, ahol kicsik és nagyok, kéz a kézben, felszabadultan és boldogan lépkedtek a zene ritmusára. A jóleső fáradtság kipihenése közben a székföldi gyermekek humoros jelenetét láthatta a közönség, A tojás című rövid színjáték a kis közösségek működését parodizálta. A családi nap a Classical Singers énekegyüttes operett-előadásával zárult, amely során a közönség bekapcsolódott az előadásba, közös énekléssel, tapssal jutalmazta az előadókat.

A rendezvényt Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, az Előpataki Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, a Bethlen Gábor Alap és az Erősi Református Egyházközség szervezte az árapataki, az erősdi és a hídvégi magyar közösség számára.

Hírek