Itt vagy: » Hírek » Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

2019. április 18., csütörtök

Az elmúlt négy év legnagyobb költségvetését fogadta el áprilisi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ebben az évben a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 309,48 millió lejből gazdálkodnak, ami hozzávetőleg 66 millió eurót jelent.

Az elmúlt négy év legnagyobb költségvetését fogadta el áprilisi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ebben az évben a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 309,48 millió lejből gazdálkodnak, ami hozzávetőleg 66 millió eurót jelent.

Ez az első év, amikor a jövedelemadóból begyűjtött összeg száz százalékban a megyében marad, ez átláthatóbb rendszert eredményezett és mi be fogjuk bizonyítani, hogy jobb gazdái vagyunk a közpénznek, mint a központi kormányzat. Ennek első jele, hogy minden alárendelt intézményünk – beleértve a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságot is – működési és fejlesztési költségére van fedezetünk, tehát az elmúlt évtől eltérően, ők is nyugodtan tudnak tervezni és dolgozni” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki tanácsülésen.

Mint elmondta, idén a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház 136 millió lejből gazdálkodhat. Megyei utak, hidak javítására és építésére 84 millió lejt fordítanak, ezen felül pedig 15 millió lejt utaltak át községi utak nyári és téli karbantatására. A szociális védőháló fenntartására 54,3 millió lejt, kulturális intézményekre, egyházi és sporttámogatásra 32,9 millió lej jut, míg a megyei önkormányzat működtetéséhez 26 millió lej szükséges. Beruházások terén a tanácselnök kiemelte, hat európai uniós pályázatuk van megvalósítás alatt, a két legnagyobb értékű projekt a 131-es megyei út újjáépítését célozza, amelyek összköltségvetése 145 millió lej, amiből az idei évre közel 45 millió lej értékre terveztek be munkálatokat. A két uniós pályázatnak köszönhetően a Málnásfürdő-Barót-Brassó megye határa, illetve Barót-Hargita megye határa közötti szakaszokon kezdődik meg az út korszerűsítése. Hamarosan indul a megyei kórház sürgősségi osztályának bővítése és a Székely Nemzeti Múzeum felújítása is, hangzott el a tanácsülésen.

Számos olyan beruházás is szerepel a tervek között, amelyeket saját és kormányzati forrásokból valósítanak meg, ezek között van az új tüdőkórház és a stroke központ építése, illetve heliport kialakítása a megyei kórház udvarán, a 121A megyei út felújítása Nagyborosnyó-Bodzaforduló között. Az idei beruházások listáján szerepel a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola modernizálása, az oltszemi Mikó kastély felújításának elkezdése, a málnásfürdői épületegyüttes újjáépítése, a sepsiszentgyörgyi képtár munkálatainak befejezése, három családi típusú ház felépítése a szociális rendszerben levő kiskorúak számára. Idén befejezik a kommandói ifjúsági központ felépítését is, átadják a baróti tűzoltó egységet is, tájékoztatta a tanácsosokat Tamás Sándor.

Idén ismét hirdetünk pályázatot a civil szervezeteknek, sportegyesületeknek és egyházaknak. A megpályázható keretet sikerült emelni is: az egyházak számára elérhető összeg 1,8 millió lej, az ifjúsági alap 150 ezer lej, a kulturális és szabadidős pályázatokra szánt összeg egymillió lej, sporttevékenységekre 3,2 millió lejes keretet hagytunk jóvá. Az idős emberek gondozását, az otthoni betegápolást biztosító, akkreditált szociális szervezetek a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósághoz pályázhatnak, a lehívható összeg egymillió lej” – jelentette be a tanácselnök, hozzátéve, hamarosan kiírják a pályázatokat.  

Levetették a magyar és a székely zászlót

Tamás Sándor arról is tájékoztatta a megyei tanácsosokat, hogy a magyargyűlölő Dan Tanasă feljelentése nyomán végleges bírósági döntés van arról, hogy el kell távolítani a megyeháza dísztermében levő magyar és székely zászlót, sőt a megye hivatalos zászlója sem maradhat. A végrehajtás kötelezésére is született már végleges döntés, így a hét elején a három zászlót eltávolították a teremből, ellenkező esetben naponta közel száz eurós bírságot kellett volna fizetnie a tanácselnöknek. „Kettős mércét alkalmaznak most már nemcsak az államigazgatásban, hanem az igazságszolgáltatásban is. Ez egyértelműen látszik, hiszen csak azokat a zászlókat kellett eltávolítani, amelyek a magyar nemzeti identitáshoz kötődnek. Németország, az Egyesült Államok és Izrael zászlója senkit nem zavar, ezek továbbra is maradhatnak a tanácsteremben” – mutatott rá Tamás Sándor.  

Hírek