Itt vagy: » Hírek » Tamás Sándor: zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet

Tamás Sándor: zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet

2022. november 24., csütörtök

Egészségügyi és életmentő beavatkozásokhoz szükséges beruházásokról, fontos pályázatokról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely a helyi önkormányzat meghívására Kökösben ült össze.

A tervezettnél nagyobb összeg érkezett be Kovászna megyének a bányahasználati díjból: év elején egymillió lejjel számoltunk, év végére viszont lett 715 ezer lej többletbevételünk. Ez az összeg a biztosítéka annak, hogy egyetlen intézményünkben sem lesz fennakadás, zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet. Emellett költségvetéskiigazításra került sor, több mint 1,9 millió lejt kapott a megye a kormánytól a gyerekvédelem és szociális ellátási rendszer fenntartására, valamint 1,25 millió lejjel növeltük a megyei sürgősségi kórház költségvetését, az összeg az egészségügyi biztosítóházzal kötött szerződésekből származik” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a költségvetéskiigazítás kapcsán.

Új rohammentő vásárlását támogatja a rétyi HS Timber Productions. A SMURD mentőt a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség igényelte, a tervek szerint a jármű Orbaiszéket fogja kiszolgálni. A térségben 19 település található, közel 30 ezer lakossal, mintegy 722 négyzetkilométeren, egy rohammentő nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz. „A megyei önkormányzat megkeresésére pozitív választ adott a rétyi HS Timber Productions, amely 80 ezer eurót biztosít a rohammentő megvásárlásához, a fennmaradó összeget a megyei önkormányzat teszi ki, az életmentésben használt jármű összértéke eléri a 110 ezer eurót” – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.   

Két új uniós pályázatot készít elő a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a dokumentációhoz szükség volt a megyei önkormányzat jóváhagyására. Mindkét pályázatot az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozzák, egyik a járóbetegellátás minőségének a javítását, másik a nozokomiális, vagyis az egészségügyi ellátás következtében kialakult fertőzések csökkentését célozza.

Járóbetegrendelőnkben 26 szakágazatban 83 orvos évente mintegy 100 ezer konzultációt végez. A pályázattal szeretnénk a minőséget növelni, bővíteni a szolgáltatásokat, a felszereltséget. Gondolunk egyrészt a diagnosztizálási lehetőségek növelésére, az ambuláns kezelések bővítésére, ezen belül pedig a kissebészeti beavatkozásokra, a szemészeti és bőrgyógyászati kabinetekben a beavatkozásokra, valamint a radiológián a teljes géppark digitalizálására. Nyertes pályázat esetén cserélnénk az egyik röntgengépet, továbbá egy modern ekográfot vásárolnánk” – részletezte András Nagy Róbert, a kórház menedzsere. A pályázat értéke 12 734 078 lej.

A megyei kórházban egy százalék alatt van a nozokomiális, egészségügyi ellátás következtében kialakult fertőzések aránya, a második pályázat a fertőzés megelőzésére, védekezésre és kezelésre vonatkozik, tájékoztatott a kórház menedzsere. „Ebben a kérdésben teljes transzparenciát követeltünk meg, mert másképpen nem lehet kezelni, az utóbbi években sikerült csökkenést elérni, most még tovább szeretnénk tökéletesíteni rendszerünket. Laborgépeket, a fertőzések azonosítására alkalmas eszközöket vásárolnánk, fertőtlenítő- és tisztítóberendezéseket, ugyanakkor minden kezelőben, előkészítőben, a járóbetegrendelőkben levegőfertőtlenítő berendezéseket tervezünk beszerelni” – sorolta a menedzser. A pályázat összértéke 8 197 432 lej.

Újjáépítik a zabolai Csipkés tábort

A megyei tanácsosok elfogadták a Csipkés táborra vonatkozó új beruházás tervezési tárgykörét és fogalmi jegyzékét. „A szakemberek szerint a jelenlegi központi faépület nincs abban az állapotban, hogy érdemes legyen felújtani, ezért teljesen újat fogunk felépíteni helyette. Egész évben működtethető helyszínt szeretnénk, 50 fekvőhellyel, 2-3 ágyas, fürdővel ellátott szobákkal, ebédlővel, műhelymunkákhoz szükséges belső terekkel, valamint egy 80 férőhelyes konferenciateremmel. A beruházást uniós pályázatból szeretnénk megvalósítani, ehhez készítjük elő a terveket” – sorolta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Gáj Nándor, a tábort működtető Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója elmondta, természetközelisége miatt kedvelt helyszín a Csipkés, nyaranta teltházzal működnek.

A megyei önkormányzat elfogadta a Sepsiszentgyörgy és Árkos közötti bicikliút tervezési tárgykörét és fogalmi jegyzékét is. A Sepsiszentgyörgy és Árkos-liget közötti, 2,2 kilométeres szakaszon a megyei út védősávjában szeretnének kétsávos bicikliutat kiépíteni.

Kovászna Megye Tanácsa idén is 50 ezer lejjel támogatja Románia nemzeti ünnepének megszervezését. A most elfogadott határozatnak megfelelően 40 ezer lejt a Mihai Viteazul Alapítvány, 10 ezer lejt a szitabodzai Nicolae Russu Elemi Iskola Pro Comunitate szülői és tanári egyesülete kap december elsejei rendezvények megszervezésére.  
 

Silviu Tăraș, Kökös polgármestere házigazdaként köszöntötte a megyei tanácsosokat, röviden bemutatta eredményeiket, fejlesztési elképzeléseiket, megköszönve a megyei önkormányzat következetes támogatását. A tanácsülést követően együtt megtekintették a Kovászna Megye Tanácsának támogatásával megújult iskolát, amelynek átadása adta a kihelyezett ülés apropóját.

Hírek