Itt vagy: » Hírek » Távmunka-központok Háromszéken

Távmunka-központok Háromszéken

2010. március 24., szerda

Két távmunka-központot nyitottak meg szerdán Kovászna megyében. A Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott Telework pályázat keretében Málnásfaluban és Bereckben alakítottak ki távmunka-központot. 

Két távmunka-központot nyitottak meg szerdán Kovászna megyében. A Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott Telework pályázat keretében Málnásfaluban és Bereckben alakítottak ki távmunka-központot. 

XXI. századi községekben kell gondolkodnunk. Az infrastruktúra mellé jó szakemberekre van szükség, ez egy olyan lehetőség, amelyet a helybélieknek ki kell használniuk, hiszen ingyenesen lehet elsajátítani olyan tudást, amelyre a mai világban szükség van” – hangsúlyozta a megnyitón Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki arra is rámutatott, hogy ma már megszokott, hogy egy ember életében többször is mesterséget vált.  

Málnás község nagy turisztikai és gazdasági potenciállal rendelkezik, a telework központ az első lépés lehet ezek kiaknázásában – értékelte Kasléder József, Málnás polgármestere a megnyitón. 

Háromszéken 100.000 lej értékű beruházásról van szó, amelyből a két helyszínre 9 számítógépet, a hozzátartozó szoftvereket, 2 fekete-fehér nyomtatót, egy A3-as multifunkcionális nyomtatót, telefonközpontot, 8 telefonkészüléket, notebook-ot, videóprojektort, vetítővászont vásároltak. A két távmunka-központban 80 személynek szerveznek továbbképző tanfolyamokat 9 modulban. Többek között könyvelési, honlapkészítési, angol, olasz, francia nyelv, adatkezelői, kommunikáció, közönségszolgálati, vállalkozásvezetési tanfolyamokat végezhetnek el a jelentkezők. A kurzusokat a gyulafehérvári egyetem szakemberei tartják. 

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség osztályvezetője elmondta, Romániában még gyerekcipőben jár a távmunka, holott Európában már nagy hagyományai vannak. „A pályázatban egy olasz konzultáns cég is részt vesz, ők a tapasztalok átadásában segíthetnek, hiszen a cél az, hogy a 3 év lejárta után ezek a központok életképesek maradjanak” – mutatott rá Kelemen Tibor. 

Tiberiu Panescu, a Hargita Megyei Munkaerő-ügynökség vezetője beszámolt arról, hogy a két távmunka-központ tanfolyamain résztvevők közül a számítástechnika kurzuson a legjobb tanuló állást kap, a központ karbantartására kötnek szerződést vele, míg a megye legjobbja olaszországi tapasztalatcserén vehet részt egy távmunkaadó cég képviselőjével együtt.

A program 3 éves, összköltségvetése 10.341.600 lej. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség partnerként vesz részt a Hargita Megyei Munkaerő-ügynökség nyertes pályázatában. A projektben részt vesz még Brassó, Maros, Fehér és Hunyad megye, valamint egy olaszországi konzultáns cég. A hat megyéből összesen 792 munkanélküli vesz részt tanfolyamokon.

Hírek