Itt vagy: » Hírek » Tiszta környezet gyermekeinkért, unokáinkért

Tiszta környezet gyermekeinkért, unokáinkért

2017. május 10., szerda

Környezettudatosságra nevelő országos kampányhoz csatlakozott Háromszék a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Közösségi Fejlesztési Egyesületén (ADI SIMD – Kovászna) keresztül

Környezettudatosságra nevelő országos kampányhoz csatlakozott Háromszék a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Közösségi Fejlesztési Egyesületén (ADI SIMD – Kovászna) keresztül. Az októberig zajló kampány célja a szelektív, újrahasznosítható hulladékgyűjtés ösztönzése: a megfelelő (sárga és zöld) zsákokba külön gyűjtött hulladékot a helyi hulladékgazdálkodási cégek (sepsiszentgyörgyi TEGA, kézdivásárhelyi GospCom, kovásznai GosTranscom, bodzafordulói ISBV) havonta egy kijelölt napon térítésmentesen begyűjtik a lakosságtól, ugyanakkor a legtöbb szelektív hulladékot gyűjtő közösség a településén levő iskola felszerelésének bővítéséhez járul hozzá.

Kovászna megyében 10 vidéki település csatlakozott a programhoz,  a kampánykörút során a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület önkénteseivel látogatnak el a benevezett iskolákba, ahol környezettudatosságra nevelő, interaktív előadásokat tartanak. A legtöbb szelektív hulladékot összegyűjtő település iskolája értékes jutalomba részesül, többek között mágneses táblát, táblagépet, foci-, kosár-, kézilabda, iskolai tanfelszereléseket kap az adott tanintézmény.

Ambrus József, az  ADI SIMD - Kovászna ügyvezető igazgatója szerint a kampány során a gyerekek bevonásával tulajdonképpen a szülőket szólítják meg. "A tiszta környezet nemcsak kellemes, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről szól. Sajnos egyre több szemetet termelünk, ami rombolja a környezetet, de ha belegondolunk a háztartási szemét tárolása is egyre több pénzbe kerül. Lehet kifogásokat találni, hibáztatni a rendszert, de elsősorban mi magunk vagyunk felelősek azért, hogy utódaink élhető, tiszta környezetben éljenek. Abból kiindulva, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak az újra, már a kezdetektől környezettudatosságra kell nevelnünk őket, megtanítani, hogy védjék a természetet, gyűjtsék szelektíven a hulladékot, talán így nagyobb esélyünk lesz arra, hogy mi, felnőttek is odafigyeljünk környezetünk tisztaságára" – fogalmazott Ambrus.

Az "EcoAtitudine" országos kampány 2010 – 2020 között zajlik Romániában, Kovászna megye idén először csatlakozott, ebben az évben több mint 900.000 személy, 15 megye, 200  település, 320 iskola és 340.000 háztartás részvételére számítanak a szervezők.

 

Hírek