Itt vagy: » Hírek » Újabb beruházások, fejlesztések Háromszéken

Újabb beruházások, fejlesztések Háromszéken

2021. június 17., csütörtök

Az egészségügyi rendszer fejlesztéséről, beruházásokról, egyházak támogatásáról döntött csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely ezúttal nem online, hanem a megyei könyvtár Gábor Áron termében személyes jelenléttel ülésezett.  

 

A csütörtöki tanácsülés elején letette az esküt Szöllősi Tamás, aki az RMDSZ színeiben nyert megyei tanácsosi mandátumot. A 31 éves, kézdivásárhelyi restaurátor jelenleg közigazgatásból doktorál, a testületben a fiatalok hangját képviseli.


 

A tanácsosok módosították a költségvetést, ennek nyomán a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház büdzséje 5,2 millió lejjel nő, az összeget a belgyógyászat jelenleg már zajló bővítésére, felújítására fordítják. Ötmillió lejt az egészségügyi minisztérium biztosít, a fennmaradó részt a megyei önkormányzat saját költségvetéséből teszik ki.  

„Kovászna Megye Tanácsa másfél millió lejjel támogatja a történelmi egyházakat. Kiírásunkra 143 pályázat érkezett be, a letett pályázatok 81 százalékát, vagyis 116-ot tudtunk támogatni. A jogszabályok értelmében a működés mellett építkezési, felújítási munkálatokra adunk támogatást. Igyekeztünk arányosan eljárni, ennek értelmében a római katolikus egyház 544 ezer lejt, a református egyház 526 ezer lejt, az ortodox egyház 300 ezer lejt, az unitárius egyház 100 ezer lejt és az evangélikus egyház 29 500 lejt kapott összesen” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

2021. július 2-4. között Oltszem ad otthon a Nemzetközi kettes- és négyesfogathajtó verseny II. szakaszának, a zökkenőmentes szervezés és finanszírozás érdekében társulási szerződést köt Kovászna megye, Bodok község és Román Lovas Szövetség. A megállapodás értelmében a megyei önkormányzat többek között 20 ezer lejt biztosít a megye költségvetéséből a rendezvény lebonyolítására. A megyei önkormányzat együttműködési megállapodást köt a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a kétoldalú kapcsolatok intézményesítése, aktívvá tétele érdekében.

Egy új rendelkezés értelmében a megyei tanácsoknak kötelességük állandó állatmenhelyeket biztosítani az elhagyott, sérült, megkínzott házi állatoknak, amelyeket a rendőrség állatvédelmi szolgálata rendelkezései alapján helyeznek el. Ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa a sepsiszentgyörgyi Tega Rt-vel és a kézdivásárhelyi Benji állatvédő egyesülettel köt társulási szerződést, hagyták jóvá a megyei tanácsosok.

Tanácshatározattal átadták a Művészeti és Népiskola kezelésében levő málnásfürdői kezelőközpont épületét az Országos Befektetési Társaságnak, hogy kormányfinanszírozással korszerű gyógyturisztikai képzőközpontot építsenek.

Hírek