Itt vagy: » Hírek » Újabb ingyenes egészségügyi vizsgálat

Újabb ingyenes egészségügyi vizsgálat

2018. október 18., csütörtök

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek szakemberek jövő hét folyamán Rétyen és Dálnokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megpályázott uniós projekt révén. Kovászna megye az első, ahol a program keretében szemészeti, gyermekortopédiai, valamint általános állapotfelmérő és tüdőszűrő vizsgálatokat tartanak.

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek szakemberek jövő hét folyamán Rétyen és Dálnokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megpályázott uniós projekt révén. Kovászna megye az első, ahol a program keretében szemészeti, gyermekortopédiai, valamint általános állapotfelmérő és tüdőszűrő vizsgálatokat tartanak.

A Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkóztatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival elnevezésű, 2020-ig tartó projekt a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezetével, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházzal és a magyarországi Optimum szemészeti szakrendelő partnerségével valósul meg az ország tizennégy megyéjében.

„Háromszéken nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, hiszen az emberek élete megmenthető, ha van megelőzés, és ennek egyik módja a szűrőprogram. Ezt hivatott szolgálni a 2013-ban általunk elindított ingyenes egészségfelmérő program, a Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház szakembereinek bevonásával, partnerségben a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházzal és az adott települések családorvosaival”— emelte ki a sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: az elmúlt években több mint tízezer vizsgálatot végeztek a szakemberek Barátos, Kommandó, Sepsibodok, Bereck és Gidófalva községekben, Baróton, Vargyason, Miklósváron, Sepsibükszádon, Mikóújfaluban, Málnáson, idén pedig Szentkatolna községben.

„Ezt a jól kiépített programot, a megyei kórház és a helyi családorvosok együttműködését tovább bővíti és szorosabbá teszi a Máltai Szeretetszolgálat projektje, amelyben 11 orvos és 13 asszisztens vesz részt. Célunk, hogy rövidtávon a megyei egészségügyi központ munkatársait még érzékenyebbé tegyük a téma iránt és saját szűrőprogramot indítsunk el” – összegezte az elnök.  

A vizsgálatokra október 23-24. között Rétyen, az Antos-kúriában, illetve október 26-27-én Dálnokon, a művelődési házban kialakított ideiglenes rendelőkben kerül sor, naponta 8 és 20 óra között. A két településen megközelítőleg 1200 személyre számítanak.

Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára a program kapcsán elmondta, a 36 hónapos projekt előkészítő munkálatai során hét egészségügyi központot hoztak létre, ahol egészségügyi és szociális neveléssel kapcsolatos tevékenységeket, képzéseket tartanak nemcsak az adott szférában dolgozóknak, hanem az otthoni beteggondozásban érintett személyeknek is. Ezt a támogatást egészíti ki a webnővér honlap, amelyen többek között egy interaktív térkép is megtalálható a térségek egészségügyi központjaival.

A szűrővizsgálatok mellett hetente két alkalommal találkozókat, előadásokat, eseményeket szerveznek szakemberek bevonásával. „A szűréshez helyi szakorvosakat vontunk be, jóleső érzés volt, hogy készségesen támogattak és vállalták a feladatot. A vizsgálatok során felmerülő betegségek esetén gondoskodunk arról, hogy az érintett személy eljusson a megfelelő szakorvoshoz a további kezelések érdekében. Arra kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel és hozzák el gyerekeiket a vizsgálatokra, akiknek egy mozgó játszótér teszi kellemesebbé a várakozást” – összegezte Tischler Ferenc.

Hírek