Itt vagy: » Hírek » Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

2020. május 14., csütörtök

Elsősorban az egészségügyi rendszert támogató döntéseket hozott csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa, ugyanakkor nem áll meg a munka a beruházások terén sem: bejelentették, jövő héten kezdődik a munka a 121A országúton, Nagyborosnyó és Bodzaforduló között és a Málnásfürdő-Hatod-Barót-ágostonfalvi híd közötti szakaszon.

Elsősorban az egészségügyi rendszert támogató döntéseket hozott csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa, ugyanakkor nem áll meg a munka a beruházások terén sem: bejelentették, jövő héten kezdődik a munka a 121A országúton, Nagyborosnyó és Bodzaforduló között és a Málnásfürdő-Hatod-Barót-ágostonfalvi híd közötti szakaszon.

Az elmúlt időszakban több olyan határozatunk volt, amelyen keresztül nemcsak többletfeladatot vállaltunk, hanem az állami hiányosságokat pótoltuk. Támogatásunk nélkül ezek az egészségügyi intézmények védelem nélkül maradtak volna. A sepsiszentgyörgyi vérközpontot követően most együttműködési szerződést kötöttünk a minisztériumi alárendeltségben működő Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházzal. A kovásznai, illetve a bodzafordulói városi kórházakat is működtető szívkórháznak összesen 50 ezer lejre fogunk védőfelszereléseket és fertőtlenítő szert vásárolni” – ismertette a tanácsülést követően Tamás Sándor. A tanácselnök elmondta, a Kézdivásárhelyi Városi Kórház számára újabb támogatást, ezzel az alkalommal 100 ezer lejt szavazott meg a testület. „Ez azért fontos, mert két hónapja a Kézdivásárhelyi Városi Kórház látja el a nem koronavírusos betegek sürgősségi eseteit. Így gyakorlatilag a COVID-os betegeket ellátó megyei kórház háttérkórháza lett és ezáltal jelentősen megnőttek a költségek. Ezért – Bokor Tibor polgármester úr kérésének megfelelően – odaálltunk Kézdivásárhely és a városi kórház mellé. A most megszavazott 100 ezer lejből egészségügyi anyagokat, védőfelszereléseket, gyógyszereket vásárolnak” – tájékoztatott a tanácselnök.

A tanácsosok döntöttek arról is, hogy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetésébe befoglalják azt a 2,86 millió lejt, amelyből az alkalmazottak veszélyességi pótlékait fogják fedezni. A COVID-19 vírussal fertőzött betegekkel közvetlen kapcsolatba levő alkalmazottaknak járó stimulens személyenként havi bruttó 2 500 lej. Az országos programként kezdeményezett pótlékot uniós pénzforrásból biztosítja majd a szaktárca.           

Kovászna Megye Tanácsa 46 ezer lejt különített el a Kovászna Megyei Vöröskereszt részére, hogy a megye öt városában gyorsbeavatkozásra alkalmas önkéntes csoportot hozzon létre. Egyébként a Vöröskereszt az egyetlen romániai humanitárius szervezet, amely katasztrófahelyzetben a hatóságok mellett kiegészítő feladatkörökkel rendelkezik.

Tovább folytatódik a megyei tanács orvosi rendelők felújítását támogató pályázati programja, ezúttal Bardoc, Gelence, Maksa családorvosi rendelője számára egyenként 25-25 ezer lejt, összesen 75 ezer lejt ítéltek meg. Az összeget a rendelők felújítása mellett a felszerelés bővítésére is fordíthatják.

Nem állnak meg az infrastrukturális beruházások sem, jövő héten újrakezdik a 121A országút korszerűsítési munkálatát, a Bodzaforduló – Nagypatak – Kisborosnyó – Nagyborosnyó - 13E országút közötti 22 kilométeres útszakaszt modernizálását országos és megyei forrásból végzik – jelentette be Tamás Sándor. Mint elmondta, kiadták a munkakezdési parancsot a hatodi út korszerűsítésére is, hétfőn indul az uniós pályázatból finanszírozott munkálat Málnásfürdő – Mikóújfalu – Hatod – Nagybacon - Bibarcfalva, valamint a baróti terelőúton át az ágostonfalvi híd közötti szakaszon is.

Hírek