Itt vagy: » Hírek » Újra lesz kürtőskalács-ünnep

Újra lesz kürtőskalács-ünnep

2021. szeptember 23., csütörtök

Egy év kényszerkihagyás után újra ropogós dorongos sütemények illata lengi be Sepsiszentgyörgy főterét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, október 2-3. között.

A rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett vásár, kulturális és szabadidős, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

 „Ne csak a hagyományainkat, de a jelenünket is éltessük. Ezt a törekvésünket az idei évben a Kürtőskalács fesztiválon is megerősíthetjük. Igyekszünk az egészen apróktól, az idősebbekig mindenkit megmozgatni és bevonni a programokba, vidámságot vinni a mindennapokba. Hiszem, hogy a közösen készített finomságok közelebb hoznak minket egymáshoz, és segítenek abban, hogy közösen örvendhessünk az ősz, reméljük, hogy nem utolsó sugarainak” – fogalmazott Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A Kürtőskalács fesztivál azon túl, hogy méltó ünnepe a székelyek jellegzetes süteményének, összehozza az embereket, a családokat, a barátokat. Erre most még inkább szükség van, mint bármikor. Székelyföldön a kürtőskalács évszázadok óta a családok ünnepnapjainak része, tradíciók, szokások, személyes történetek társulnak hozzá, ugyanakkor azt se feledjük, hogy ma rengeteg családnak nyújt megélhetési lehetőséget. Örülök, hogy az idén sikerül megszerveznünk a fesztivált, a finom kürtőskalácsok és színes kulturális programok mellett ez alkalommal is elkészül az összefogás, együvé tartozás szimbólumaként a Kárpát-medence kürtőskalácsa” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, pénteken bemutatják a rendezvény által megihletett, a fesztivál szakmai zsűrijével közösen készített kiadványt, az Édes ízek Székelyföldről című kötetet.

Tizenkét Hargita, Maros és Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég nevezett be az eseményre, akik az elmúlt évekhez hasonlóan szombaton hagyományos recept alapján elkészített kürtőskaláccsal szállnak versenybe az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért. Vasárnap pedig újragondolt, reform dorongos süteményeket kínálnak a szakmai zsűrinek a kreatív kürtős verseny során. A csapatok munkáját szakmai zsűri bírálja el Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász elnökletével. A zsűri tagjai: Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója, valamint Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője.

A 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljának állandó programja lesz a Kovászna Megyei Művelődési Központja által működtetett, gyerekeknek szóló Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája, ahol a kicsik a kalásztól a kalácsig járták be a kürtős útját, és mindenki megsütheti a saját kürtőskalácsát.

Csatlakozni lehet a rendezvény helyszínéről induló Háromszéki kerékpártúrára, melyen részt vesz Lucian Mîndruță újságíró is. A fesztiválon fellép a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, a Százlábú néptánccsoport és a Kincskeresők, lesz táncház a Kedves zenekarral, lovagoltatás, termékvásár, a koncertek sorát a TNT, a Koszika & The Hotshots, valamint a 3 SUD EST együttesek biztosítják.

A 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával. Szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, valamint a Tega Rt. A fesztivál végleges programja jövő héten elérhető lesz a www.kurtosfeszt.ro honlapon. A rendezvény a hatályos szabályoknak megfelelően zajlik.

 

Hírek