Itt vagy: » Hírek » Újra Szonda Szabolcs lesz az igazgató

Újra Szonda Szabolcs lesz az igazgató

2011. október 5., szerda

Több mint három hónapon át nem volt igazgatója a Bod Péter Megyei Könyvtárnak. Gyakran magyarellenesnek bélyegzett törvényszéki döntés nyomán eltávolított Szonda Szabolcs volt az egyetlen jelentkező az intézményvezetői tisztségre: ő az október 5-én tartott versenyvizsgán 9,98-as átlaggal vizsgázott.

Több mint három hónapon át nem volt igazgatója a Bod Péter Megyei Könyvtárnak. Gyakran magyarellenesnek bélyegzett törvényszéki döntés nyomán eltávolított Szonda Szabolcs volt az egyetlen jelentkező az intézményvezetői tisztségre: ő az október 5-én tartott versenyvizsgán 9,98-as átlaggal vizsgázott.

Ahhoz, hogy Szonda újra betölthesse intézményvezetői tisztségét Kovászna Megye Tanácsának határozata is szükséges, a döntést várhatóan a testület soros ülésén, október 27-én hozzák meg – tájékoztatta a sajtót Tamás Sándor önkormányzati vezető. A megyei tanács elnöke azt is leszögezte, nem lát semmi olyan tényezőt, amiért a közgyűlés ne fogadná el Szonda kinevezését.

„Sokan azt mondták, hogy a hagyjuk ki a versenyvizsga feltételeiből a nyelvi kritériumot, mert fű alatt úgyis el lehet intézni majd, hogy a megfelelő személy nyerjen, ez azonban nincs rendben. Számunkra elvi kérdés, hogy a könyvtár élére olyan ember kerüljön, aki alaposan ismeri a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, hiszen az intézmény látogatóinak erre van szüksége. Meggyőződésem, hogy a kulturális intézmények vezetőinek kell ismernie a magyar nyelvet, hiszen az olvasók és a könyvállomány zöme is magyar. Azt mondtuk és ez az elvünk, hogy ebben a régióban a saját elképzeléseink szerint alakítjuk az közéletet. A kétnyelvűség normális dolog, de Romániában a politikai kultúra, sőt a bírói objektivitás sem fejlődött erre a szintre. Dél Tirolban, Finnországban a központi költségvetésből támogatják a kétnyelvűséggel járó többletköltségeket. Fontos, hogy az elkövetkezőkben egyre nagyobb teret kapjon a magyar nyelvhasználat, egyrészt a törvény által megteremtett keretek közt, másrészt ezeknek a kereteknek a kibővítésével. Azt szeretnénk, hogy Székelyföldön a román nyelv mellett a magyar nyelv is legyen hivatalos” – közölte Tamás Sándor.

A sajtótájékoztatón részt vett Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki rámutatott: „Azok a személyek, akik Szonda Szabolcs leváltását, illetve számos hasonló akciót kezdeményeztek provokálták a magyar közösséget. Azok, akik ebbe belekapcsolódtak azt akarták elérni, hogy másodrangú állampolgárok legyünk. Világosan látszik, hogy nem volt jelöltjük, akit valaki, valamilyen alattomos módszerrel eltávolított volna a könyvtár éléről. Ez a folyamat ma véget ért. Ez a társaság, aki a román--magyar kapcsolatokat mérgezi, sokat árt az országnak, hiszen mindez azt bizonyítja, hogy Romániában nincs demokrácia. Azzal, hogy a román bíróság ilyen jellegű döntéseket hoz, nemzetközi fórumokon tudjuk azt igazolni, hogy ezen a téren problémák vannak. Világos az is, hogy nem az intézményvezető munkájával volt bajuk, hanem az bántotta őket, hogy az illető magyar.”

A sajtótájékoztatón Szonda Szabolcs elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy abba kellett hagynia munkáját, és örvend annak, hogy folytathatja az olyan projekteket, amilyen az épület felújítása. „Azt emelném ki, amiről kevés szó esett: ez egy könyvtár, amit közösségi térként képzelünk el – nem zárkózunk el semmilyen, a közösség igényeinek megfelelő kulturális rendezvénytől. Mi a természetes, logikus érvek alapján szervezzük a programot, bízunk abban, hogy ilyen provokációban nem lesz többet részünk. Akik ezt a támadást indították egy olyan intézményre ágyúztak, amelyik a román és a magyar közösség igényeit is szolgálja” – fogalmazott Szonda.
 

Hírek