Itt vagy: » Hírek » Világszinvonalú fogathajtó pálya Oltszemen

Világszinvonalú fogathajtó pálya Oltszemen

2017. július 4., kedd

Az oltszemi kezelőközpont előtti, a nemzetközi versenyek szervezésére alkalmas maratonhajtó-pálya ad helyet a július 7-9. közötti országos kettesfogathajtó verseny második fordulójának, valamint a XIV. Bodok községi napoknak

Az oltszemi kezelőközpont előtti, a nemzetközi versenyek szervezésére alkalmas maratonhajtó-pálya ad helyet a július 7-9. közötti országos kettesfogathajtó verseny második fordulójának, valamint a XIV. Bodok községi napoknak.

A Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovas Szövetség és Bodok község önkormányzata által szervezett esemény kapcsán Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke kihangsúlyozta, egy ilyen létesítmény megvalósítása Háromszéken nem pénz kérdése, hanem jó ötlet, sok munka és szervezés kérdése. „Bodok iskolapéldája annak, hogy pozitív hozzálással és gondolkodásmóddal hogyan kell tervezni és az álmokat megvalósítani. A turizmus szolgálatában az oltszemi kezelőközpont közös létrehozása után, a helyi és megyei önkormányzat megvásárolta a Mikó-kastélyt, és megépítette a fogathajtó pályát. Az a cél, hogy Erdély, az ország és a szakma nemzetközi figyelmét idevonzzuk, hogy Háromszék legyen a lovas rendezvények központja, hiszen itt van a látványában és Erdély tekintetében a legnagyobb lovas esemény, a Székely Vágta, és itt lesz a fogathajtó versenyek romániai központja is. Tervünk, hogy a szakma támogatásával több országos és nemzetközi lovas rendezvényt hozzunk a térségbe, növelve ezzel a turistaforgalmat és Háromszék jó hírnevét” – fogalmazott az elnök.

A Bodok községi napok évek óta a fogathajtó versenyekre alapulnak, ami idén még rangosabbnak bizonyul a példaértékű pályán versenyző 18 hazai, illetve egy magyarországi négyes fogattal. Fodor István, Bodok község polgármestere szerint a pálya elkészítése több mint egy éves munka eredménye, amelyben a támogató cégek mellett hatalmas részt vállaltak a község lakói, a helyi és a megyei önkormányzat alkalmazottai. Az elöljáró hozzátette: „az Olt és az erdő övezte hét hektáros terület kiváló helyszínként szolgál a hétvégi nemzetközi hivatalos versenynek, amelyet követően amatőr fogatosok is próbára teszik magukat. A 22 köbméter deszka, a hatszáz oszlop és 250 kiló festék feldolgozásával elkészült pálya bejáratánál az érkezőt stílszerűen a Miholcsa József képzőművész által készített, évekig a dálnoki ménest ékesítő lovas szoborpár fogadja, amelyet Nyircsa András jelenlegi tulajdonos ajándékozott.

Az oltszemi fogatjajtó pálya építője, Finta Gábor nemzetközi pályaépítő szerint a létesítmény világviszonylatban is megállja a helyét, adottságai kiválóak, kivitelezése szakszerű. A kivitelezés mérhetetlen aktív és lelkes csapat egy évi munkájának a teljesítménye. Finta kiemelte: „Azt gondolom, hogy a pályába, az akadályokba hibát a legkritikusabb szakmai testület és versenyző sem fog találni. Nagy örömmel tölt el, hogy részese lehetek egy ilyen első versenynek. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy itt minden további nélkül a hétvégén akár egy világbajnokságot lehetne rendezni.”

Jakab Imre, a Román Lovas Szövetség vezető tanácsának tagja elmondta, a fogathajtás Romániában több mint három évtizede kezdődött és azóta helyszín hiány van. Kevés a verseny, mert kevés a megfelelő pálya. „Sok ilyen típusú pálya építésének nekiláttak az országban, azonban csak itt sikerült kivitelezni. Nagy örömmel tölt el ez a csodálatos helyszín, amelyre a Lovas Szövetség számított az országos bajnokság megrendezéséhez.

Hírek