Itt vagy: » Hírek » A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

2017. április 26., szerda

Kötelező feladat az elnöki jelentés elkészítése, de ugyanakkor fontos is, hiszen mérlegkészítésre, számvetésre is lehetőséget ad, a számok mögött a megyei önkormányzat munkaközösségének munkája van

Kötelező feladat az elnöki jelentés elkészítése, de ugyanakkor fontos is, hiszen mérlegkészítésre, számvetésre is lehetőséget ad, a számok mögött a megyei önkormányzat munkaközösségének munkája van, fejtette ki Tamás Sándor az áprilisi soros ülésen, ahol bemutatta a 2016-os év elnöki beszámolóját.
 
Tavaly 23 tanácsülésen 232 tanácshatározatot fogadtak el, 308 elnöki rendelkezés készült, 576 szerződést kötöttek, 9 kormányhatározatot készítettek elő, 43 bírósági ügye volt az önkormányzatnak, 13 868 iratot iktattak. 2016-ban 4 kultúrotthon, 2 orvosi rendelő, 5 iskola felújítását támogatták. A pályázati alapból 46 sport programot, 133 egyházi  pályázatot, 97 szabadidős programot, 31 ifjúsági pályázatot, 81 kulturális programot finanszíroztak. A megyei tanács által indított iskolatáska programban 2 171 gyerek vett részt, míg a kormányalapból finanszírozott tej-kifi-alma program keretéből 24 707 gyerek kapott naponta tejet és kiflit, valamint 20 355 kisiskolás gyümölcsöt. Az év folyamán 629 urbanisztikai bizonylatot, 254 építkezési engedélyt, 29 övezeti és részletes urbanisztikai tervet hagytak jóvá.
 
Tavaly a tervezett 137,5 millió lejhez képest 150 millió lej volt Kovászna megye költségvetése, amelynek  43 százalékát a szociális háló fenntartására fordították, derült ki a 2016-os év pénzügyi mérlegéből, amelyet a soros ülésen elfogadtak az idei első negyedév költségvetési végrehajtására vonatkozó határozattal együtt.
 
Átkerült a Háromszék Táncegyüttes ügykezelésébe a sepsiszentgyörgyi Új Stúdió terme, amelyet nemrég  vett át a megyei önkormányzat a várostól. Az átadásra azért volt szükség, mert a megyei önkormányzat csak a saját tulajdonában levő ingatlanban végezhet beruházásokat, jegyezte meg Tamás Sándor. Az Új Stúdiót eddig is a Háromszék Táncegyüttes használta. Többek között a feljárók szűkössége, de az idősporlás miatt is fontos lenne egy teherszállító lift beszerelése, hogy a díszleteket, kellékeket fel lehessen szállítani az emeleten található előadóteremig. Gond van ezenkívül a szellőzőrendszerrel, nincs füstelszívó rendszer, ezeket is ki kellene építeni.
Utólag került napirendre a sport, egyházi, kulturális, ifjúsági és szabadidős pályázatokra vonatkozó tanácshatározat mellékletének módosítása, ugyanis a prefektúra átiratban jelezte, hogy ellenzi a kétnyelvű űrlapok használatát, amennyiben így hagyják, megtámadja a határozatot. Hosszas vita után a praktikum győzött, és a kormánybiztos elvárásai szerint módosították a tanácshatározatot, de nem hagyják annyiban, szögezte le ennek kapcsán Tamás Sándor, kiemelve, hogy ez elvi kérdés.  Most annak a több mint 500 civil szervezetnek, egyháznak az érdekét nézték, amely pályázni fog a megyei önkormányzatnál, már így is nagy a csúszás és gyakorlatilag csak az év második felében, június 1-je és december 20-a között zajló programokra lehet vissza nem térítendő támogatást kérni. A pályázatok leadási határideje 2017. május 10-e, 14 óra, a dokumentáció benyújtható személyesen vagy postai úton. Május 2-án, kedden 17 órától a megyei tanács nagy gyűléstermében az érdekeltek számára pályázati eligazítást tartanak az önkormányzat szakemberei.
 
Mint ismeretes, korábban a megyei önkormányzat arról döntött, hogy 2017-ben 50 százalékkal emelik a pályázatokra szánt forrásokat. Idén sport tevékenységre 600 000 lejt, ifjúsági szervezetek számára 125 000 lejt, kulturális tevékenységekre 700 000 lejt különítettek el. A megyei önkormányzat 2017-ben háromszor nagyobb keretet, 1 500 000 lejt állapított meg az egyházak támogatására.
 

Hírek