Itt vagy: » Hírek » Az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt

Az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt

2018. május 16., szerda

Az ország első barbecue fesztiváljának ad otthont Sepsiszentgyörgy Főtere, Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt név alatt 2018. június 8-10. között. Az egyedülálló eseménynek jelentős részét képezi az elmúlt évben nagysikernek örvendett AgroFeszt is.

Az ország első barbecue fesztiváljának ad otthont Sepsiszentgyörgy Főtere, Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt név alatt 2018. június 8-10. között. Az egyedülálló eseménynek jelentős részét képezi az elmúlt évben nagysikernek örvendett AgroFeszt is.

„Ez a fesztivál is azt a célt szolgálja, hogy: Székelyföld turisztikai központjává váljon Háromszék. Az ilyen rendezvények idevonzzák az embereket az ország más térségeiből és a határon túlról egyaránt. Az eseményszervezés a turizmus egyik ágazatává nőtte ki magát megyénkben. Ehhez újszerű, vonzó és nem utolsósorban társadalmi, gazdasági szempontból hasznot hozó fesztiválok is kellenek. Olyanok, amelyek hírünket viszik a nagyvilágban és maradandó élményt adnak az itt lakoknak és azoknak a vendégeknek is, akiket idevonz az esemény” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az eseménnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: „számos példa van arra, hogy ebben a műfajban vezetők vagyunk. Kulturális, művészeti, és lovas rendezvények szempontjából élen járunk: ilyen a Székely Vágta, a Bodokon megszervezett országos- és nemzetközi fogathajtó versenyek, a Huszártoborzó. A kultúra terén szintén kiemelkedik a Reflex Fesztivál, a Székelyföldi Grafikai, illetve Fotó Biennálé, a Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó. Az Erdélyi Művészeti központ és a Magma pedig a művészetek terén egyedülálló egész Erdélyben. A gasztronómiai fesztiválok sorában pedig a Kürtőskalács és a Kolbász fesztivál mellé illeszkedik be a Barbecue Fesztivál, amelynek hagyományos magyaros vonatkozását, nemzetközi színtéren is népszerűsítik.” Tamás Sándor elmondta, maga is előszeretettel alkalmazza a hagyományos sütési módszert, hiszen fiával gyakran készítenek el disznóhúst vagy pisztrángot forró kövön, füstölve.

A Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt kapcsán Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte: A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS) - versenyszabályok mentén zajló versenyre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny romániai szakaszává növi ki magát, a továbbiakban pedig európai szintűre fejlesztenék a rendezvényt.”

A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek, akik 5 kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy, meglepetés kategória) küzdenek meg a legjobbaknak járó díjért. Természetesen koncertek és fellépők is színesítik a programot. „A fesztivál egyedülálló Romániában, bízunk benne, hogy nemcsak a megye, Székelyföld, hanem a távolabbi térségek érdeklődőit is megszólítjuk”— hangsúlyozta az alelnök.

Az INdiVINO Wine & BBQ másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a magyarországi KCBS versenybe. Debreczi Zsombor, KCBS bíró szerint több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben 10-12 óra alatt füstön készítettek hagyományos barbecue-t. Ennek modern változata pedig a mai gépekkel, horizontális és vertikális füstölésű szmóker, illetve a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú szmóker. A KCBS a világ első számú barbecue-szervezeteként 30 éve működik és 20.000 tagot számlál a világ minden részén, 500 versenyt tudva maga mögött.

Debreczi elmondta, teljesen összeillő a barbecue és az AgroFeszt, hiszen ebben az ágazatban négyféle húst – csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy – készítenek el akár 2-3 napon át, amelyeket a helyi termelőktől is be tudnak szerezni.

A versenyre közel 10-12 csapatot várnak, köztük romániai és magyarországi jelentkezőket is, mely utóbbiakkal Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje egyeztet jelenleg is Magyarországon. 3-4 anyaországi csapat vesz részt a KCBS részéről a sepsiszentgyörgyi megmérettetésen, akik örömmel vállalják a feladatot és támogatják az eseményt.

A Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt a Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, és az INdiVINO Wine & BBQ szervezésében, valamint Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, illetve a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola partnerségében valósul meg.

A rendezvény részletei a folyamatosan bővülő www.bbqfestival.ro oldalon találhatóak.

Hírek