Sunteți aici: » Știri » Primul Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest

Primul Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest

Miercuri, 16 mai 2018

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 8-10 iunie 2018, primul festival naţional barbecue, care se va desfăşura sub denumirea Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest.

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 8-10 iunie 2018, primul festival naţional barbecue, care se va desfăşura sub denumirea Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest.

Şi acest festival este organizat cu scopul ca judeţul Covasna să devină un centru turistic pentru Ţinutul Secuiesc. Evenimentele de acest gen atrag oameni atât din alte părți ale țării, cât și de peste hotare. În judeţul nostru, organizarea de evenimente a devenit una dintre ramurile turismului. Pentru aceasta, este necesară şi organizarea de festivaluri noi, atractive și, nu în ultimul rând, profitabile din punct de vedere social și economic. Festivaluri care să ne facă cunoscuţi în lume şi să ofere experienţe de neuitat atât locuitorilor, cât şi oaspeţilor care sunt atrase către locul evenimentului” – a evidenţiat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul conferinţei de presă legată de acest eveniment. Acesta a adăugat următoarele: „există numeroase exemple pentru faptul că suntem lideri în acest gen de activitate. Suntem printre primii din punct de vedere al organizării de evenimente culturale, artistice şi ecvestre. Astfel de evenimente sunt: Galopiada Secuiască, concursurile naţionale şi internaţionale de atelaje organizate la Bodoc sau Recrutarea husarilor. În domeniul culturii se remarcă Festivalul Reflex, Bienala de Grafică, respectiv Bienala de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc,  Festivalul Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. În domeniul artei, Centrul de Artă din Transilvania şi Spaţiul expoziţional Magma sunt unici în toată Transilvania. Festivalul Barbecue – al cărui aspect tradiţional este promovat şi pe plan internaţional – intră în seria festivalurilor gastronomice, pe lângă Festivalul Kürtőskalács şi Parada Cârnaților.” Tamás Sándor a declarat că el însuşi preferă să utilizeze această tehnică tradiţională de gătire lentă, deoarece, împreună cu fiul său, pregăteşte deseori carne de porc sau păstrăv pe piatră încinsă.

Legat de Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest, vicepreşedintele CJ Covasna, Grüman Róbert, a subliniat: „În cadrul acestei duble sărbători va avea loc şi un concurs neoficial, care se va desfăşura conform regulamentului de concurs al Kansas City Barbeque Society (KCBS). Anul viitor, acest concurs se va transforma într-o etapă din România a concursului american, iar în viitor urmează ca evenimentul să fie transformat într-un eveniment la nivel european.”

În competiţie se pot înscrie echipe reprezentate de companii care funcţionează pe teritoriul României și Ungariei care se vor întrece concurând la 5 categorii: pui, coaste de porc, spată de porc, piept de vită şi un produs surpriză. Desigur, evenimentul va fi animat de diferite concerte şi interpreţi. „Acest festival este unic în România şi sperăm că ne vom putea adresa nu doar celor interesaţi din judeţ şi Ţinutul Secuiesc, dar şi locuitorilor regiunilor mai îndepărtate” – a accentuat vicepreşedintele CJ Covasna.

INdiVINO Wine & BBQ s-a alăturat concursului KCBS din Ungaria acum un an şi jumătate. Debreczi Zsombor, membru oficial al juriului KCBS, a declarat că metoda de preparare a cărnii BBQ, are o tradiţie de mai multe mii de ani. În mod tradiţional, carnea se face timp de 10-12 ore, prin afumare într-o groapă săpată în pământ. Varianta modernă a barbecue-ului tradiţional este smokerul cu flux orizontal şi vertical, respectiv smokerul cu formă ovoidală. KCBS, pima organizaţie barbecue a lumii, îşi desfăşoară activitatea de 30 de ani şi are 20.000 de membri în toate colţurile lumii şi organizează anual peste 500 de concursuri. Debreczi a afirmat că cele două evenimente, festivalul BBQ şi Agrofest, sunt compatibile în totalitate, deoarece, în cadrul festivalului barbecue, sunt preparate timp de chiar 2-3 zile patru feluri de carne – pui, coaste de porc, spată de porc, piept de vită – care pot fi achiziţionate chiar şi de la producătorii locali.

La concurs se aşteaptă înscrierea a 10-12 echipe, printre care şi echipe din România şi Ungaria. În prezent, Falvai János, bucătarul şef al echipei INdiVINO BBQ, se consultă cu cele 3-4 echipe din Ungaria care vor participa din partea KCBS la competiţia din Sfântu Gheorghe.

Transylvanian BBQ Festival şi Festivalul Agrofest se vor desfăşura în organizarea Consiliului Judeţean Covasna, alături de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi INdiVINO Wine & BBQ, precum şi în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv Şcoala Populară de arte şi Meserii Sfântu Gheorghe.

Detalii privind evenimentul sunt disponibile pe site-ul: www.bbqfestival.ro, aflat în continuă extindere.

Noutăți