Itt vagy: » Hírek » Civilszervezetek és egyházak kapnak támogatást

Civilszervezetek és egyházak kapnak támogatást

2023. április 7., péntek

Fontos egészségügyi beruházásokról, költségvetésmódosításról, civil szervezetek és egyházak pályázatairól, a szociális rendszer digitalizálását célzó pályázatról, hegyi menedékről és kilátó építéséről döntött többek között csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ez alkalommal jóváhagyták a megyei önkormányzat 2022-re vonatkozó tevékenységi beszámolóját is.

Idén rekordszámú kérés érkezett Kovászna Megye Tanácsához, a civil és egyházi pályázati kiírásra. A projekteket elbírálták, a nyertesek listáját a csütörtöki tanácsülésen fogadták el.Kovászna Megye Tanácsa februárban hirdette meg a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatokat. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kapott a táboroztatás.

Évről évre több igénylés érkezik. Idén összesen 592 projektet nyújtottak be, ez 22 százalékkal több mint a tavalyi évben. A legnagyobb növekedés, 56 százalék a sporttevékenységek terén érzékelhető, valamint 29,6 százalékkal több pályázat érkezett a szabadidős programokra is” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Idén 46 pályázat érkezett ifjúsági szervezetektől, 58 projektet nyújtottak be sporttevékenységek támogatására, 175-öt szabadidős programokra, 158-at kulturális programokra, míg az egyházak 155 pályázatot nyújtottak be. Kovászna Megye Tanácsa 2023-ban 3,15 millió lejes pályázati keretet hagyott jóvá, ebből 2 milliót egyházaknak szántak, 400-400 ezer lejt kulturális és szabadidős programokra, 200 ezer lejt sport és 150 ezer lejt ifjúsági tevékenységek támogatására fordítanak. A nyertes pályázatok listája elérhető a megyei tanács honlapján.

Bővítik a járóbetegrendelő épületét

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését 8,08 millió lejjel növelték, ebből 7,5 millió lej az egészségügyi minisztériumtól érkezett, hogy folytatni tudják a kórház régi épületének modernizálását és bővítését.

Ugyanakkor újabb, a megyei kórházat érintő, fontos munkálat elindításához tett meg fontos lépéseket Kovászna Megye Tanácsa. „Elfogadtuk a járóbeteg-rendelő bővítésének költségvetését és műszaki-gazdasági mutatóit. Az a célunk, hogy minőségi ugrást hajtsunk végre az egészségügyi ellátásban. Ennek egyik eszköze, hogy a poliklinikán működő neurológiai rendelőket az új szárnyba költöztessük, valamint létrehozzunk egy stroke és mágneses rezonancia vizsgálati központot. Jelenleg a járóbetegek számára nehézkes a mágneses rezonancia képalkotó laboratórium elérése, ezért nincs is maximálisan kihasználva az eszközpark. Ugyanakkor a Neurológiai Osztály rendelőit naponta sokan keresik fel, ami miatt túlzsúfoltak még a várótermek is. A beruházás lehetővé teszi a műtőblokkok bővítését is” – sorolta a tanácselnök a beruházás elemeit.

A tanácsülésen ugyanakkor jóváhagyták azt is, hogy átadják a beruházás helyszínét az Országos Befektetési Társaságnak, ugyanis a fejlesztési minisztérium finanszírozza a munkálatokat. A beruházás értéke 39 millió lej, ebből 38,8 milliót biztosít a szaktárca.

Kilátó és hegyi menedék a Bodoki-hegységben

Haladnak a Bodoki-hegységben kilátó és hegyi menedék építésének előkészítésével. A csütörtöki tanácsülésen meghatározták a tervezési tárgykört.

Fontosnak tartjuk, hogy legyenek természetjáró célpontjaink, látványosságaink, hiszen így jóval könnyebben átadható fiataljainknak a természetszeretet, a természetjárás szeretete. Nőtt az érdeklődés a bakancsos turizmus iránt és ilyen tekintetben Kovászna megyének számos, még kiaknázatlan lehetősége van. A most tervezés alatt levő kilátó és hegyi menedéket ugyanakkor természetfotósok lesként is használhatják. A helyszín mintegy 1000 méteren található, közel a Bodoki-tetőhöz, ahol több turistaösvény is összefut, innen szépen látható a Kárpát-kanyar vonulata és a Brassói medence is” – ismertette Tamás Sándor. Kovászna megyében eddig hét menedékhelyet épített a Hegyimentő Közszolgálat.

Újabb uniós pályázatban vesz részt a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Az országos projekt célja integrált informatikai rendszer létrehozása a szociális ellátás terén.

Többek között elektronikus szociális platformot alakítanak ki, létrehozzák a szociális szolgáltatásokban részesülők országos elektronikus nyilvántartását, hozzáférési lehetőséget nyújtanak a szociális ellátásban részvevők számára, optimalizálják a különböző dokumentumok és a szociális segélyekre vonatkozó kérelmek feldolgozását.

Megyei önkormányzat 2022-es tevékenysége számokban

Az ülésen bemutatták a megyei önkormányzat 2022-es évre szóló tevékenységi beszámolóját. Kovászna Megye Tanácsa 25 alkalommal ülésezett, ebből 4 alkalommal volt rendkívüli ülése, 4 alkalommal azonnali ülésre hívták össze a testületet, és tartottak egy ünnepi tanácsülést a megyei tanács megalapításának 30. évfordulója alkalmából. Tavaly 216 határozatot fogadtak el, 325 elnöki rendelet született, egyetlen aktát sem támadt meg a prefektúra – hívta fel a figyelmet az elnök. 2022-ben 17 830 regisztrált aktát dolgozott fel a megyei tanács szakapparátusa, ez napi 71 aktát jelent.

 

A 2022-es évben Kovászna Megye Tanácsa 708 urbanisztikai bizonylatot és 287 építkezési/bontási engedélyt bocsátott ki, az urbanisztikai és területrendezési műszaki bizottság 59 urbanisztikai dokumentációt tárgyalt, ebből 47 jóváhagyott. Helyi önkormányzatok számára 105 urbanisztikai szakvéleményezést állítottak ki. A gazdasági műszaki bizottság 43 közberuházást érintő jóváhagyást fogadott el.

Hírek