Itt vagy: » Hírek » Helyreáll a háromszéki közszállítás

Helyreáll a háromszéki közszállítás

2023. október 5., csütörtök

Hétfőtől Kézdiszéken, Orbaiszéken és Bodzavidéken is menetrendszerűen indulnak a járatok –   harmincegy útvonaltervet hagyott jóvá csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, további 16 útvonalra folytatják a közbeszerzést, hogy a megye minden részében biztosított legyen a közszállítás.

Ismét a megyei önkormányzat feladata lett, hogy útvonalengedélyeket bocsásson ki, meghatározva a jegy és bérletárakat. Országszerte sok gondok okoz, hogy rendkívül nagy a káosz a törvénykezésben. Kovászna megyében idén nyárig egy másik hatóság által kibocsátott útvonalengedélyekkel működött a közszállítás, a helyzetet súlyosbította a szállítási cégek egymás közötti vitája, ez együttesen eredményezte, hogy a megye egy részén teljesen felfüggesztették a járatokat. Most a 47 megyei útvonalból 28 esetben sikerült szállítócéget szerződni, 3 útvonalon helyi önkormányzat biztosít járatot. A közbeszerzés eredménye végleges, ma elfogadtuk az erre vonatkozó tanácshatározatokat, legkésőbb hétfőn indulnak a menetrendszerinti járatok. A fennmaradó 16 útvonalon jelenleg kereskedelmi alapon működnek a buszjáratok, a megyei önkormányzat folytatja a közbeszerzési eljárást, hogy minden útvonalon legyen biztosítva a közszállítás” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa 10 évre bocsátja ki az útvonalengedélyt. Szállítási cég akkor jelentkezhet szerződés odaítélésére irányuló közbeszerzésre, ha teljesíti a Romániai Közúti Hatóság által megszabott személyszállítási feltételeket.

Hírek