Itt vagy: » Hírek » Idén is kapnak iskolatáskát az előkészítős tanulók

Idén is kapnak iskolatáskát az előkészítős tanulók

2018. június 25., hétfő

Tíz évvel ezelőtt választották meg először tanácselnöknek, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a jelenlegi megyei tanács, indította felszólalását Tamás Sándor hétfőn a kézdiszentléleki közösségi házban, ahol a megyei tanács soros ülését tartotta. Az elnök megköszönte az elmúlt időszakban végzett közös munkát a tanácsosoknak, polgármestereknek és munkatársainak egyaránt.

Tíz évvel ezelőtt választották meg először tanácselnöknek, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a jelenlegi megyei tanács, indította felszólalását Tamás Sándor hétfőn a kézdiszentléleki közösségi házban, ahol a megyei tanács soros ülését tartotta. Az elnök megköszönte az elmúlt időszakban végzett közös munkát a tanácsosoknak, polgármestereknek és munkatársainak egyaránt.

A megyei önkormányzat legfontosabb feladata a gyerekvédelem és szociális háló, az egészségügyi rendszer, a megyei utak és a megyei közszolgáltatások fenntartása. Évről-évre több feladat kerül át és az évek tapasztalata bebizonyította, hogy jobb gazdái vagyunk például a kórháznak, mint az állam. Önként vállalt feladatainkat, mint például a turizmus, hagyományőrzés, közösségépítés, különböző programok keretében működtetjük, fontos ez is, hiszen nagymértékben befolyásolja a mindennapok hangulatát” –  hangsúlyozta a tanácselnök, az adott tevékenységi területek sarokszámait ismertetve.

A megye jövőképét a mikrórégiók fejlesztése és a nagyobb regionális együttműködés határozza meg. Életbevágó a környező megyékkel együtt dolgozni, de az erdélyi szintű együttműködés is fontos kérdés, a vidombáki reptér, a Brassó-Sepsiszentgyörgy-Bákó autópálya mind-mind olyan ügyek, amelyek mentén mindannyiunknak fel kell sorakoznunk. 2030-ig szeretnénk elérni, hogy a megyei utak 95 százalékán jó körülmények között lehessen közlekedni és a megye településeinek 95 százalékán legyen kiépítve a víz- és szennyvízhálózat. Most 50 százalékon állunk, de a következő tíz év alatt lesz arra uniós pályázati lehetőség, hogy majdnem megduplázzuk a lefedettséget. A következő tíz év másik kihívása a szakoktatás fejlesztése, a felnőttképzés, hiszen ez a kulcsa az erős középréteg kialakulásának” – mondta el Tamás Sándor, aki a vázolt jövőkép megvalósításához a megyei tanácsosok partnerségét kérte a továbbiakban is. „Úgy érzem, az elmúlt tíz évben kihoztuk a maximumot abból a lehetőségből, amit ebben az országban a közállapot jelent” – összegezte a tanácselnök.

„Mindig számíthattunk a megyei tanácsra, reméljük, az elkövetkezőkben is így marad, hogy Kovászna Megye Tanácsa mellettünk áll anyagiakban és lelkiekben is” – köszöntötte a megyei tanácsosokat Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere, aki a Kászon-patak szabályozásának megoldását említette, mint fontos eredmény, amelyben a megyei önkormányzatnak kiemelt szerepe volt.

A júniusi kihelyezett tanácsülésen 200 ezer lejt Kovászna városának, 200 ezer lejt Kézdiszentléleknek, 200 ezer lejt Torjának, 120 ezer lejt Maksának, 70 ezer lejt Dobollónak szavaztak meg helyi és községi utak javítására, karbantartására.

A megyei tanácsosok 130 ezer lejt hagytak jóvá a népszerű iskolatáska program idei lebonyolítására. Hat éve indított programról van szó, a tanfelügyelőséggel együttműködve évente 2000-2300 előkészítő osztályos kisdiák kap iskolatáskát, benne üzenőfüzettel, tízórais dobozzal, tolltartóval, színes és grafit ceruzával.

Társfinanszírozási szerződést hagytak jóvá Kovászna megye és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság között, a XII. Székelyföld Kerékpáros Körversenye megszervezésére. Minden évben támogatta a megyei önkormányzat a kerékpáros körversenyt, amelynek mindig van Kovászna megyei szakasza is. Idén a verseny megszervezéséhez 40 ezer lejjel járul hozzá a megyei önkormányzat.

Akárcsak a hulladékgazdálkodási pályázatnál, Kovászna Megye Tanácsa átvállalja a helyi önkormányzatoktól a Kovászna megye ivóvíz- és szennyvízhálózatának regionális fejlesztését célzó európai uniós pályázat önrészét, a mostani tanácsülésen a 80 millió eurós projekt finanszírozási iratcsomójának és az odaítélési dokumentáció előkészítésének támogatásáról szavaztak. Erre a célra a megyei tanácsosok 138 ezer lejt hagytak jóvá a júniusi soros ülésen.

Hírek