Sunteți aici: » Știri » Elevii claselor pregătitoare vor primi şi anul acesta ghiozdane cu rechizite școlare

Elevii claselor pregătitoare vor primi şi anul acesta ghiozdane cu rechizite școlare

Luni, 25 iunie 2018

Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.

Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.

„Protecţia copilului şi protecţia socială în general, sistemul sanitar, drumurile judeţene şi susţinerea serviciilor publice judeţene reprezintă principala sarcină a CJ. An de an tot mai multe sarcini au fost preluate de la stat, iar experienţa anilor a demonstrat că, de exemplu pentru spital, suntem gazde mai bune decât statul. Sarcinile noastre voluntare, precum turismul, păstrarea tradiţiilor, dezvoltarea comunităţii, le efectuăm în cadrul diferitelor programe, şi acest lucru este important, pentru că are o influenţă majoră asupra vieţii de zi cu zi” – a subliniat preşedintele CJ, prezentând cifrele cheie din respectivele domenii de activitate.

„Perspectivele judeţului sunt determinate de dezvoltarea microregiunilor şi de o cooperare regională mai amplă. Conlucrarea cu judeţele învecinate este vitală, dar şi cooperarea la nivelul Transilvaniei este importantă, Aeroportul de la Ghimbav sau autostrada Braşov-Sfântu Gheorghe-Bacău sunt toate probleme la care trebuie să ne aliniem cu toţii. Până în 2030, dorim să obţinem ca 95 la sută dintre drumurile judeţene să ofere condiţii bune de circulaţie şi 95 la sută dintre localităţile judeţului să aibă reţea de apă potabilă şi canalizare. În prezent ne situăm la 50 la sută, dar în următorii zece ani vor exista oportunităţi de finanţare europeană pentru a dubla acoperirea. O altă provocare a următorilor zece ani va fi dezvoltarea învăţământului profesional, formarea adulţilor, deoarece aceasta reprezintă cheia pentru formarea unei clase de mijloc puternice” – a spus Tamás Sándor, solicitând colaborarea continuă a consilierilor judeţeni, pentru realizarea acestei viziuni. Consider că, în ultimii zece ani, am reușit să valorificăm la maxim potenţialul disponibil – a sintetizat preşedintele CJ.

„Întotdeauna ne-am putut baza pe autorităţile judeţene şi sperăm că acest lucru va rămâne valabil şi în continuare, Consiliul Judeţean Covasna ne va rămâne alături şi ne va sprijini atât material, cât şi moral” – a spus primarul comunei Sânzieni, Balogh Tibor, salutând consilierii judeţeni. Acesta a menţionat amenajarea albiei pârâului Caşin, ca fiind un rezultat important, la realizarea căruia a avut un rol important şi CJ Covasna.

În cadrul şedinţei ordinare a lunii iunie, consilierii judeţeni au aprobat alocarea unor sume pentru repararea şi întreţinerea unor drumuri locale şi comunale, după cum urmează: 200 mii lei oraşului Covasna, 200 mii lei comunei Sânzieni, 200 mii lei comunei Turia, 120 mii lei comunei Moacşa şi 70 mii lei comunei Dobârlău.

Consilierii judeţeni au aprobat, de asemenea, alocarea sumei de 130 mii lei pentru derularea programului de mare popularitate „Primul ghiozdan”, care a fost lansat acum şase ani. Prin programul derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, 2200-2300 de copii înscrişi în clasele pregătitoare primesc anual ghiozdane echipate cu rechizite şcolare.

De asemenea, s-a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de cofinanțare între județul Covasna și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Harghita, în vederea organizării competiției cicliste Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, ediția a XII-a. Autorităţile judeţene au acordat sprijin material în fiecare an această competiţie ciclistă, care cuprinde un traseu şi în judeţul Covasna. Anul acesta, CJ Covasna contribuie la organizarea competiţiei cu 40 mii lei.

Ca şi în cazul proiectului pentru gestionarea deşeurilor, CJ Covasna preia de la consiliile locale cofinanțarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Covasna. În cadrul şedinţei aferente lunii iunie, s-a aprobat sprijinul pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire a proiectului european cu o valoare de 80 milioane de euro. În acest scop, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 138 mii lei.

 

Noutăți