Itt vagy: » Hírek » Kéznyújtás a nehéz helyzetben levőknek

Kéznyújtás a nehéz helyzetben levőknek

2021. június 3., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa egymillió lejjel támogatja a megyében szociális tevékenységet végző civil szervezeteket. Idén nyolc szervezet pályázott sikeresen: kiemelten támogatják az otthoni idős- és betegápolást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását. A támogatási szerződéseket június 2-án, szerdán írták alá a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és az akkreditált szervezetek képviselői.

Nehéz éven vannak túl a szociális tevékenységet végző szervezetek munkatársai, de a szükség nem ér véget, fenn kell tartaniuk szolgáltatásaikat. Nekünk, a megyei önkormányzatnál az a feladatunk, hogy biztosítsuk a folytonosságot, hiszen ezek a szervezetek az állam következetességére nem számíthatnak. Nyolc szervezettel kötöttünk támogatói szerződést a  Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül, a legnagyobb összeget, 629 ezer lejt az otthoni beteg- és idősápolásra fordítják, nappali központok működtetésére 221 ezer lejt szántunk, fogyatékkal élő fiataloknak szánt szolgáltatásra 134 ezer lejt tudtunk biztosítani, míg a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű gyermekeknek és családoknak szóló szociális szolgáltatásokra 16 ezer lejt” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Idén a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas – szociomedikális és szociális ágazata, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Vöröskereszt Kovászna megyei szervezete, a Kapernaum Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Laura Ház Egyesület és az Izabella Alapítvány kap támogatást a megyei önkormányzattól. Mind olyan akkreditált szervezetek, amelyek fontos szerepet töltenek be a szociális háló fenntartásában, olyan szolgáltatásokat biztosítva, amelyekre nagy szükség van és amelyeket nem tud a megyei önkormányzat saját rendszerében biztosítani” – mondta el Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány 333 ezer lejes támogatást kap összesen, ebből 255 ezer lejt fordítanak otthoni beteg- és idősgondozásra, a fennmaradó összeget a fogyatékkal élő fiatalok nappali központjak fenntartására költik. A Kapernaum Diakónia Keresztyén Alapítvány hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek számára tart fenn nappali központot, e célra 36 600 lejes támogatást kapnak. Az Izabella Alapítvány 32 ezer lejes támogatásban részesül, amelyet otthoni betegápolásra fordíthat. A Laura Ház Egyesület 56 ezer lejt kap fogyatékkal élő fiatalok nappali központjának fenntartására, a Vöröskereszt 102 ezer lejt otthoni betegápolásra. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 94 400 lejt kap a kovásznai, esztelneki, kézdiszentléleki, sepsibükszádi nappali központjainak támogatására.

A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazata 240 ezer lejt kap otthoni  betegápolásra, a szociális ágazat 106 ezer lej támogatást kap nappali központok működtetésére és egyéb szociális szolgáltatások biztosítására. „Ellátottaink évek óta mindig számíthatnak a megyei önkormányzat támogatására, ez nagy segítség számunkra, hiszen lehetőséget ad a tervezésre. Az elmúlt egy év nehéz volt mindannyiunk számára, főleg a nappali központok tevékenységét veszélyeztette a sok lezárás, de végül sikerült végigvinni a programokat. A házi idős- és beteggondozást, a megfelelő óvintézkedéseket megtéve, végig tudtuk biztosítani” – mondta el Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas háromszéki vezetője.

A tavalyi év járványügyi helyzete addig ismeretlen problémák elé állítva, új megoldásokra, helytállásra kényszerített, ellenben a biztos 2020-as támogatással sikeresen biztosítani tudtuk a gondozottaink számára élelmezési-, higiéniai és egészségügyi szükségletek kielégítését, a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzését. A 2021-es évben 9. alkalommal nyertünk támogatást a sepsibükszádi, esztelneki, kovásznai és kézdiszentléleki napközi otthonaink számára, ahol hátrányos közegben élő gyermekekkel foglalkozunk” – osztotta meg tapasztalatait Már Mária, a Szent Ferenc Alapítvány képviselője.

A támogatott szervezetek közel 1500 személynek biztosítanak házi beteg- és idősgondozást, a fogyatékkal élők nappali központjaiban 63 fiatallal foglalkoznak, a nappali központokba kb. 180 gyerek jár, ugyanakkor 80, hátrányos helyzetű kiskorúnak és szüleinek biztosítanak szociális szolgáltatást.

Hírek