Sunteți aici: » Știri » O mână de ajutor pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială

O mână de ajutor pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială

Joi, 3 iunie 2021

Consiliul Județean Covasna alocă 1 milion de lei, finanțare nerambursabilă, pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială în județul nostru. În anul 2021, au fost depuse 14 proiecte de către 8 ONG-uri, care răspund mai ales nevoilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu, dar și proiecte prin care se asigură funcţionarea centrelor de zi pentru copii sau pentru persoane cu dizabilități. Miercuri, 2 iunie, au fost semnate contractele de finanțare între organizațiile câștigătoare și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna.

ONG-urile au în spate luni grele, dar nevoia este mare în continuare și ei trebuie să-și mențină activitățile, iar sarcina noastră, la Consiliul Județean, este să asigurăm continuitate în ceea ce privește asistența socială. Am semnat contracte cu 8 ONG-uri acreditate, cea mai mare sumă, 629 mii lei, fiind alocată pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu. Pentru funcționarea centrelor de zi asigurăm 221 mii lei, centrele de zi pentru persoane cu dizabilități primesc 134 mii lei, iar pentru asigurarea unor servicii sociale complexe, acordate în comunitate pentru copii și familii cu risc social/defavorizați, am alocat 16 mii lei” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În anul 2021, primesc finanțare nerambursabilă Fundaţia Creştină Diakónia, Fundaţia Creştină Diakónia KAPERNAUM, Caritas – Alba Iulia, Asistență medicală și socială, respectiv Caritas – Alba Iulia, Asistență socială, Fundația Izabella, Asociaţia Casa Laura, Crucea Roşie, Fundaţia Sf. Francisc – Deva. Sunt organizații acreditate, care joacă un rol important în domeniul asistenței sociale, oferind servicii sociale extrem de necesare, care nu pot fi furnizate de autoritatea județeană în propriul sistem” – a subliniat directorul DGASPC Covasna, Vass Mária.

Fundaţia Creştină Diakónia primește 333 mii lei, din care 255 mii lei sunt pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu, restul merg către asigurarea funcționării centrului de zi pentru persoane cu dizabilități. Suma de 36 600 lei, primită de Fundaţia Creştină Diakónia Kapernaum, acoperă cheltuielile centrului de zi pentru copii care provin dintr-un mediu cu risc social. Fundația Izabella primește 32 mii lei, pentru îngrijire socio-medicală la domiciliu, iar Asociația Casa Laura, 56 mii lei, în beneficiul centrului de zi pentru tineri cu dizabilități. Crucea Roșie va primi 102 mii lei, pentru servicii de îngrijire la domiciliu, Fundaţia Sfântul Francisc – Deva, 94 400 lei, pentru centrele de zi din Covasna, Estelnic, Sânzieni și Bixad.

S-au alocat 240 mii lei pentru Caritas – Alba Iulia – Asistență medicală, pentru îngrijire socio-medicală la domiciliu. Caritas – Alba Iulia – Asistență socială primeşte 106 mii lei, destinaţi centrelor de zi pentru copii și asigurării unor servicii sociale complexe, acordate în comunitate pentru copii și familii cu risc social/defavorizate.

Beneficiarii serviciilor noastre pot conta întotdeauna pe sprijinul Consiliului Județean, ceea ce este un mare ajutor pentru organizația noastră, astfel ne putem planifica activitatea. Anul trecut a fost greu pentru noi toți, mai ales activitatea centrelor de zi a fost afectată de măsurile restrictive luate pentru combaterea pandemiei, dar până la urmă am reușit să finalizăm programul. Luând măsuri de prevenire necesare, serviciile de îngrijire la domiciliu au fost asigurate continuu” – a spus reprezentanta filialei județene Caritas Alba Iulia, Hubes Kinga.

Situația epidemiologică de anul trecut ne-a ridicat probleme necunoscute până acum, dar, cu sprijinul primit și în anul 2020, am reușit să le oferim copiilor noștri tot ce le trebuie – de la hrană, igienă personală, până la echipamentele necesare pentru învățare. În 2021, am primit finanțare de la Consiliul Județean pentru a 9-a oară, sumele fiind destinate pentru centrele noastre de zi din Covasna, Estelnic, Sânzieni și Bixad, unde ne ocupăm de copiii care trăiesc în medii defavorizate” – a completat reprezentanta Fundației Sfântul Francisc, Már Mária.

ONG-urile care primesc finanțare de la Consiliul Județean Covasna, prin DGASPC Covasna, asigură, la nivel județean, îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru 1500 de persoane, în centrele de zi pentru persoane cu dizabilități sunt 63 de beneficiari, în centrele de zi pentru copii din familii cu risc social merg în jur de 180 de persoane, iar pentru 80 de persoane se asigură servicii sociale complexe, acordate în comunitate.

Noutăți