Itt vagy: » Hírek » Sajtkészítő kurzus indul

Sajtkészítő kurzus indul

2013. január 23., szerda

Az elkövetkező napokban 20 féle sajt elkészítését sajátítják el azok, akik részt vesznek a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló sajtkészítő tanfolyamon.

Az elkövetkező napokban 20 féle sajt elkészítését sajátítják el azok, akik részt vesznek a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló sajtkészítő tanfolyamon.

Mint ismeretes a megyében jó ideje jelent gondot, hogy a tej felvásárlási árát a nagyobb tejüzemek folyamatosan módosítják: a gazdák egyénileg és szervezett formában is több ízben emeltek szót az eljárás ellen, ám a tiltakozásuk nem talált meghallgatásra.
Megoldást kínál erre a Humán Reform Alapítvány segítségével induló sajtkészítő tanfolyam, amelynek keretében a résztvevők hivatalos diplomát is kapnak, amelyet az EU országaiban bárhol elismernek.

„Az ötlet a tavaly elkezdődött agrárkonzultációkon merült fel, ahol a tehéntartó gazdák alternatív megoldásokat kerestek a tejfeldolgozásra. Fontos számunkra, hogy a gazdák helyben előállítsák mindazokat a termékeket, amelyeket a tejfeldolgozása során nyerni lehet. Ez munkahelyeket és megélhetést jelent vidéken is" – számolt be a kezdeményezés hátteréről Tamás Sándor.

A január 23-án, illetve 24-én induló kurzusok iránt Kézdivásárhelyen, valamint Vargyason is nagy volt az érdeklődés, mindkét esetben több mint 20 résztvevő iratkozott.

A háromszéki gazdák plusz segítséget is kapnak, hisz a majdan előállított sajtok bekerülnek a Székelyföldi Termék kategóriába. A székelyföldi önkormányzatok által létrehozott Székely Termék minősítés célja, hogy felhívja a vásárló figyelmét: az adott terméket a régióban készítették, helyi vállalkozó, helyi anyagokból. Kozma Béla, a megyei agrárkamara vezetője elmondta: „a tanfolyam célja épp az, hogy a helyi élelmiszer előállítást színesítse, ugyanakkor megerősítse a tejtermelésre szakosodott gazdák helyzetét." Az igazgató ugyanakkor elmondta: további tanfolyamok indítása is folyamatban van, hiszen úgy látják van rá igény, érdeklődés. 

Hírek