Itt vagy: » Hírek » Székely csemegék kaphatók!

Székely csemegék kaphatók!

2011. május 6., péntek

Mézespogácsa, kürtőskalács, cukorkafélék, töltött káposzta, kocsonya, paprikás szalonna, lekvár, méz, pálinka, sajt, orda, mustár, házi-kenyér és laska – egyszóval minden, ami szemnek-szájnak ingere kapható.

Mézespogácsa, kürtőskalács, cukorkafélék, töltött káposzta, kocsonya, paprikás szalonna, lekvár, méz, pálinka, sajt, orda, mustár, házi-kenyér és laska – egyszóval minden, ami szemnek-szájnak ingere kapható. A székely konyha legfinomabb falatit kivételesen nem a lacikonyhákon, hanem a kézműves vásár szomszédságában található Miénk itt a tér névre keresztelt kertben kereshetik az érdeklődök.

A Szent György Napok keretében, május 6-án, pénteken nem csak vásár nyílt, hanem a megyei önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal egy olyan rendezvényt szervezett, amelyen bemutatkozhatnak a különböző testvérmegyék és települések is. A közös rendezvényre Baranya, Békés, Csongrád, Jász – Nagykun – Szolnok, Heves, Veszprém és Zala megyéből érkezett küldöttség, valamint Kecskemét, Kiskunhalas és Veszprém városok is képviseltették magukat. Kiemelt szerep jutott a szórványmegyéknek is, a fehér, hunyadi és szebeni standokon bort lehet kóstolni, ezen kívül turisztikai kiadványokkal is várják az érdeklődőket.

A megnyitó ünnepségen Tamás Sándor elmondta: „A városnapok kitűnő alkalmat teremtenek a politikai együttműködésen túlmutató, kulturális, szórakoztató és idegenforgalmi bemutatkozást biztosító események szervezésére. A testvérmegyék kultúr-turisztikai értékládája, a gasztronómiai ínyencségek és borok kóstolója, a kézművesek, hagyományőrzők termékeinek bemutatása is – a magyar konyhát, szokásokat és turisztikai helyszíneket népszerűsítő kiállítás minden korosztály számára izgalmas lehet.” A tanácselnök azt is elmondta, hogy az sem véletlen, hogy a rendezvényen Kovászna és Hargita megye kuckói egymás mellé kerültek, hiszen Székelyföld csak úgy képzelhető el, ha a három megyére osztott régióból eltűnnek a határok.

Az 550 éves város részéről Sztakics Éva alpolgármester köszöntötte a magyarországi és a szórványvidékről érkezett vendégeket, kiemelve, hogy Sepsiszentgyörgyön a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítését továbbra is fontosnak tartják.

Pintér László Zala megyei országgyűlési képviselő kifejtette: a rendezvényt fontosnak tartja, hiszen a magyarság találkozhat e helyen. A Fideszes képviselő arra is rámutatott, hogy a városban tetten érhető látványos fejlődés, amely Antal Árpád András polgármester munkáját dicséri.

A köszöntők után a székely termékek vásárának egyik kiállítója, a hústermékekkel foglalkozó Molnár Attila elmondta, nem csak számára, hanem a többi kiállító is értékeli az alkalmat „végre történik valami jó”. A székely termékek-, illetve a turisztikai vásár vasárnapig 10 és 18 óra közt tekinthető meg.
 

Hírek