Sunteți aici: » Știri » CJ Covasna integrează strategia de coordonare în proiectele sale de dezvoltare

CJ Covasna integrează strategia de coordonare în proiectele sale de dezvoltare

Vineri, 10 martie 2023

Consiliul Județean Covasna și Primăria Orașului Baraolt au încheiat un acord de asociere în vederea reabilitării Spitalului Orășenesc Baraolt, Județul Covasna. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean, care s-a desfășurat joi, 9 martie, la Casa Orășenească de Cultură Baraolt, s-au aflat și alte investiții importante pentru modernizarea județului Covasna.

Am lansat un program de dezvoltare a infrastructurii în zona Baraolt, la o scară așa de mare, cum nu s-a mai văzut de mai bine de 50 de ani, care pune un accent deosebit pe strategia de coordonare. Trebuie să demonstrăm că fosta microregiune minieră nu aparține trecutului, ci are un viitor. Deși au existat și alte programe de dezvoltare în zonă în deceniile anterioare, ele nu au fost la fel de coerente și de bine gândite. În ultimii ani, am dezvoltat un Program de modernizare a regiunii Baraolt. Acest program este, de fapt, un concept de modernizare care nu se referă doar la infrastructura de drumuri și poduri, ci include și spitalul, serviciul de ambulanță și de pompieri din zonă, de exemplu, precum și transformarea epavei, care a fost un monstru de beton timp de peste 25 de ani într-o școală”,  a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, în deschiderea ședinței.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost aprobarea unei asocieri între Consiliul Județean Covasna și Primăria Baraolt, care vizează reabilitarea de alei, parcări și instalații exterioare de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră, canalizare pluvială și iluminat public în incinta Spitalului Orășenesc Baraolt. Investiția are o valoare de 4,1 milioane de lei.

Probabil mulți vă amintiți că în 2010, peste 200 de spitale din mediul rural au fost închise în România, iar spitalul din Baraolt era pe lista instituțiilor care urma să fie închise. La acea vreme, Cseke Attila era ministrul Sănătății și, datorită lui, am reușit să salvăm spitalul din Baraolt. În urmă cu zece ani, în acest spital lucrau cinci medici. În 2017, Dr. Botond Lozsádi a preluat conducerea spitalului din Barot în calitate de director medical și, datorită lui, există acum 150 de angajați, dintre care 20 sunt medici specialiști. Între timp, în curtea spitalului au fost înființate un serviciu de ambulanță, serviciu SMURD și o stație de pompieri. ", a precizat Tamás Sándor.

Autoritățile județene se pregătesc să depună un proiect în cadrul apelului de proiecte pe Educație, finanțat din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență. În proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unor unități de învățământ preuniversitare rurale și a unităților conexe din Județul Covasna” vor fi incluse 36 de școli din 32 de comune. Termenul limită de depunere a documentației este 19 martie 2023. Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei. „În cadrul acestui proiect, vor fi achiziționate 30 de echipamente pentru laboratoarele de informatică, echipamente TIC pentru unitățile de învățământ preuniversitar, mobilier și material didactic pentru dotarea sălilor de clasă preuniversitare, inclusiv a celor preșcolare, mobilier pentru laboratoarele de informatică, mobilier și material didactic pentru dotarea a 22 de laboratoare de științe naturale, mobilier specific și materiale specifice, inclusiv echipamente digitale, pentru dotarea cabinetelor școlare, inclusiv a cabinetelor de consiliere și asistență psihopedagogică ”, a detailat vicepreședintele Jakab István Barna.

Consiliul Județean Covasna a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Fundația Culturală ”Vigadó” din Târgu Secuiesc pentru desfășurarea unor programe culturale. Consiliul Județean îi va acorda Fundației Vigadó suma de 200 000 de lei pentru a acoperi costurile de producție a spectacolelor, precum și costurile proiectelor pentru elevi.

 În acest an, în zilele de 12 și 13 octombrie, va fi organizată o sărbătoare jubiliară la Târgu Secuiesc, prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înființarea unei case de copii, fondate în urma unui discurs aprins susținut de baroneasa Szentkereszty Stephanie, care a fost desemnată și cetățean de onoare al orașului Tg. Secuiesc. Căminul de fete s-a transformat ulterior într-o instituție de educare, unde pe lângă cultură, tinerele și-au însușit diferite meserii. Marcarea celor 150 de ani de la înființarea institutului, Consiliul Județean va renova capela funerară a baronesei, monument istoric de categoria B aflat în curtea Complexului de Servicii Comunitare Târgu Secuiesc, care necesită executarea unor lucrări urgente de reabilitare din cauza stării de degradare avansată a clădirii. Proiectul a fost aprobat în ședința de joi.

Consiliul Județean Covasna a început demersurile pentru construirea unui refugiu montan cu observator panoramic în Munţii Bodoc, de unde turiştii vor putea admira peisajele din zona Carpaţilor de Curbură şi a Depresiunii Braşov. Realizarea acestei investiții va constitui un punct de atracție turistică nu numai pentru practicanții turismului montan, ci și pentru persoanele care iubesc drumețiile, construirea refugiului montan cu observator panoramic, având o contribuție esențială la promovarea extraordinarului potențialul turistic natural al acestei zone.

În acest scop, Consiliul Județean a identificat un teren potrivit pentru această investiție și a solicitat acordarea de către comuna Malnaș a unui drept de superficie asupra unei porțiuni din terenul aflat în apropierea Vârfului Bodoc și a unui drept de servitute de trecere cu mijloace de transport și cu piciorul. Autorităţile locale au fost de acord să acorde Consiliului Judeţean drept de folosinţă gratuită asupra acestuia, pe o perioadă de 49 ani. În judeţul Covasna există mai multe refugii montane realizate de Salvamont, printre care cel din Munţii Bodoc, construit la o altitudine de 1044 metri, cel din Vârful Lăcăuţi, Munţii Vrancei, aflat la o altitudine de 1700 metri, în cel mai înalt punct montan din judeţ, precum şi refugiile „Trei Hotare” în Munţii Baraolt şi „Ţeţelea” din Munţii Turiei, în zona Ciomad-Bálványos.

Noutăți