Sunteți aici: » Știri » Competiția pălincilor, un concurs cu succes - Pălinca de prune de la Ozun și pălinca de zmeură de la Delnița s-au dovedit a fi cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc

Competiția pălincilor, un concurs cu succes - Pălinca de prune de la Ozun și pălinca de zmeură de la Delnița s-au dovedit a fi cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

În cadrul galei care a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas, au fost premiate cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc. Pentru pălincile alese dintre cele două sute de mostre prezentate, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au acordat, pe lângă cele două mai premii, și medalii de aur, argint și bronz.

În cadrul galei care a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas, au fost premiate cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc. Pentru pălincile alese dintre cele două sute de mostre prezentate, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au acordat, pe lângă cele două mai premii, și medalii de aur, argint și bronz.

„Pălinca de calitate face parte integrantă din turismul Ținutului Secuiesc, este o caracteristică a ospitalității din Ținutul Secuiesc. Dorim ca turiștii care vin în vizită în regiunea noastră să revină în județul nostru nu doar pentru atracțiile turistice, ci și pentru pălinca cu gust extraordinar, preparată cu multă atenție” – a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, precizând în același timp că, în ultimii ani, autoritățile județene au depus eforturi ca turismul, ca sector al economiei, să se dezvolte. Acest lucru este confirmat și de  creșterea de 5-10 la sută/an a numărului turiștilor care ne vizitează județul, la aceasta contribuind în mare măsură și evenimentele de amploare cum ar fi Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, Transylvanian BBQ Festival sau Festivalul Cârnaților.

„Pălinca din Ținutul Secuiesc este bună și sănătoasă. Nouă, secuilor ne place pălinca și o preparăm în Transilvania de mai multe sute de ani” – a evidențiat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, în discursul său în care a prezintat o scurtă istorie a preparării pălincilor. Acestea a adăugat: „Distilarea pălincii s-a dezvoltat foarte mult în Ținutul Secuiesc. Cu organizarea «Competiției pălincilor» atragem atenția asupra preparării pălincilor de calitate și asupra formării unei culturi a consumului civilizat de palincă. În ultimul deceniu, în Ținutul Secuiesc a intervenit o schimbare neașteptată în cultura preparării pălincilor, fapt care este demonstrat și de cele peste 200 de mostre înscrise în competiție de 93 de persoane. De la băuturile spirtoase aromate am ajuns la «renașterea» pălincilor zonale, la o cultură a pălincii devenită din nou multicoloră și cu gust diversificat. Competiția de astăzi face parte dintr-un proiect mai mare care are ca scop de a face să prospere turismul în Ținutul Secuiesc, prin sprijinirea promovării produselor specifice.”

Gândirea colaborarea și planificarea comună caracterizează relația dintre cele trei județe secuiești. Toate acestea se reflectă și în participarea reciprocă la evenimentele organizate. Becze István, consilier județean Harghita, președintele Asociației Organizațiilor de Agricultori din Ținutul Secuiesc i-a invitat pe participanți să creeze împreună valori. „Suntem mândri de pălinca secuiască. Ne bucurăm că s-a înființat un forum profesional important care ridică ștacheta. Constat că producătorii din Ținutul Secuiesc fac pălinci tot mai bune, prin aceasta creând o valoare.”

Kovács Levente, consilier județean Mureș, a spus că colaborarea din Ținutul Secuiesc, pe lângă dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor de sănătate sau dezvoltarea economică, include și dezvoltarea unui spirit comunitar, prezentarea culturii noastre și a valorilor noastre gastronomice. Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania a fost înființat în județul Mureș, de atunci se produc pălinci mai multe și mai bune. „Sunt mândru că peste douăzeci de mostre au fost înscrise în competiție din județul Mureș și dintre acestea au fost unele care au obținut medalia de aur, argint și bronz.”

De la coacăze negre, la scoruș de munte

Juriul a evaluat pălincile înscrise din județele Covasna, Harghita și Mureș, preparate din prune, caise, zmeură, afine, măr, piersică, gutui, soc, cireșe, coacăze negre, brad, pere, scoruș de munte, vișine, mure, struguri, tescovină, dovleac și rachiul de cidru de mere, conform sistemului de evaluare de 20 de puncte.

Juriul a stabilit ierarhia pălincilor printr-o degustare oarbă. Partenerul de specialitate al competiției, Dezső Tibor, evaluator și producător de pălincă, a evaluat evenimentul, afirmând: „A fost o surpriză plăcută pentru mine faptul că atâtea persoane fizice produc pălincă de calitate. Pălincile care au obținut medalia de aur fac față la orice competiție de prestigiu din lume. Se pot înscrie cu curaj la concurs.” Specialistul a subliniat că pentru anul viitor vor mări gama participanților și se vor adresa și distileriilor comerciale.

Titlul „Cea mai bună pălincă de prune din Ținutul Secuiesc” a fost obținut de pălinca produsă de Kovács Ferenc din Ozun. Potrivit producătorului, care cultivă culturi ecologice, pălinca este făcută din fructe ecologice, care nu au „văzut” fungicid sau insecticid.

Din județul Harghita, câștigătoare a fost declarată pălinca de zmeură produsă de János A. Előd și Vass Csongor din Delnița, obținând titlul „Cea mai bună pălincă din Ținutul Secuiesc”. Distilarea pălincii e un hobby al lor de cinci ani. Folosesc doar fructe de calitate și pentru a putea produce pălincă de calitate, au cumpărat aparat de scos sâmburi și desciorchinător și cazan pentru pălincă. Potrivit afirmațiilor lor, de anul acesta participă și la concursuri. „Acest premiu este o confirmare a faptului că facem bine ceea ce facem.”

Juriul a desemnat câștigători pentru fiecare zonă de unde au fost depuse cel puțin 20 de mostre. Pălinca de caise a lui Domokos Ferenc din Estelnic a fost premiată ca fiind cea mai bună pălincă din zona Târgu Secuiesc. Distilatul de caise al lui din Bunta Lóránd Sfântu Gheorghe a fost declarat ca fiind cea mai bună pălincă din zona Sfântu Gheorghe. Titlul de cea mai bună pălincă din zona Baraoltului i-a revenit pălincii de soc a lui Fehér Zoltán din Baraolt. Cea mai bună pălincă din județul Mureș a sosit de la Pănit, aceasta fiind pălinca de brad produsă de familia Borbély. Titlul de cea mai bună pălincă din zona Gheorgheni i-a revenit lui Biro Róbert pentru pălinca făcută din scoruș de munte.

La Competiția pălincilor din Ținutul Secuiesc s-au acordat 28 de medalii bronz, 42 medalii de argint și 39 de medalii de aur. Fiecare participant a primit o fișă de evaluare în care s-au enumerat punctele forte și eventualele deficiențe ale produsului înscris la concurs. Competiția se va organiza și anul viitor.

Noutăți