Sunteți aici: » Știri » Consulul general al Ungariei în vizită la Baraolt

Consulul general al Ungariei în vizită la Baraolt

Luni, 23 aprilie 2012

Dr. Zsigmond Barna Pál, reprezentant al Consulatului General al Republicii Ungare, din Miercurea-Ciuc, a vizitat, duminică, zona Baraoltului. La biserica reformată de la Biborţeni, primul obiectiv vizitat, în discursul său, consulul general a subliniat: în relaţiile maghiaro-maghiare trebuie găsite acele puncte care unesc naţiunea maghiară.
 

Dr. Zsigmond Barna Pál, reprezentant al Consulatului General al Republicii Ungare, din Miercurea-Ciuc, a vizitat, duminică, zona Baraoltului. La biserica reformată de la Biborţeni, primul obiectiv vizitat, în discursul său, consulul general a subliniat: în relaţiile maghiaro-maghiare trebuie găsite acele puncte care unesc naţiunea maghiară. Potrivit consulului general, un punct de sprijin în acest sens reprezintă sentimentele, simbolurile. Aceste simboluri au importante puteri în formarea comunităţii – „putem fi locuitori din zona Baraolt, secui şi membri ai naţiunii maghiare, în acelaşi timp” – a spus diplomatul. În discursul său, consulul general a făcut referire, de asemenea, şi la faptul că maghiarii din Transilvania sunt o parte importantă a naţiunii maghiare, şi, în această lumină, procedura simplificată de acordare a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari are o mare semnificaţie în ceea ce priveşte construirea naţiunii.

În cadrul slujbei religioase, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a înmânat comunităţii reformate din Biborţeni un drapel al judeţului. Preotul Székely Lajos şi prezbiterii locali şi-au exprimat mulţumirile pentru că biserica reformată datând din secolul al 14-lea, devenită celebră şi pentru fresca ce s-a păstrat în bune condiţii, a fost inclusă în proiectul  „Cele 8 minuni ale judeţului Covasna”.

Locaţia următoare a festivităţilor a fost satul Căpeni. În hotarul satului, la ulmul deţinător al titlului Arborele Anului în România, s-au adunat mai multe sute de persoane. În jurul copacului premiat s-au întâlnit cu publicul numeros fanfarele Hangafa şi Csala Kürtje, precum şi formaţia de ceteră Áfonya. De data aceasta publicul nu s-a adunat pentru vreo competiţie, ci pentru a boteza copacul în memoria pădurarului Antal Jenő. Începând de duminică, arborele celebru din Căpeni va purta numele de Arborele memorial Antal Jenő. 

La festivităţi, Demeter Zoltán, preşedintele Asociaţiei Speo-Turistice şi de Protecţie a Naturii „Lumea Pierdută” din Baraolt, a declarat: „În acest fel am dorit să omagiem memoria pădurarului Antal Jenő, cel care a iniţiat înscrierea copacului bătrân în competiţia Arborele Anului în România.”
La acest eveniment s-a sărbătorit victoria copacului la competiţia naţională, respectiv locul doi obţinut la competiţia Arborele Anului în Europa.
 

Noutăți