Sunteți aici: » Știri » Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop devine tot mai puternică

Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop devine tot mai puternică

Vineri, 9 februarie 2018

Cu ajutorul Asociației de dezvoltare intercomunitară AgroSic, Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop a depus, în aceste zile, o propunere de proiect spre finanţare, în valoare de 100.000 euro, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 16, măsură prin intermediul căreia se acordă sprijin financiar pentru a facilita cooperarea dintre fermieri, procesatori şi comercianţi, pentru dezvoltarea unor lanţuri scurte de aprovizionare, precum şi pentrudezvoltarea pieţelor locale

Cu ajutorul Asociației de dezvoltare intercomunitară AgroSic, Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop a depus, în aceste zile, o propunere de proiect spre finanţare, în valoare de 100.000 euro, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 16, măsură prin intermediul căreia se acordă sprijin financiar pentru a facilita cooperarea dintre fermieri, procesatori şi comercianţi, pentru dezvoltarea unor lanţuri scurte de aprovizionare, precum şi pentru dezvoltarea pieţelor locale.

Orbán Miklós, directorul asociaţiei AgroSic, a afirmat că, în 2016, fermierii din judeţul Covasna au fost nevoiţi să-şi ia destinul în propriile mâini, după ce fabrica de la Sfântu Gheorghe a Covalact SA a reziliat contractul încheiat cu aceştia şi nu a mai preluat laptele de la producători. „Fermierii au luat decizia cea bună atunci când şi-au unit forţele şi şi-au continuat activitatea asociindu-se în cooperativă, deoarece ştim că concursurile naţionale de propuneri de proiecte şi finanțările din partea Uniunii Europene favorizează, în primul rând, asociaţiile, acele forme de cooperare care implică mai mulţi fermieri sau chiar o comunitate întreagă. Unul dintre obiectivele principale a Asociaţiei AgroSic, organizaţie înfiinţată cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, este acela să acorde acestor cooperative ajutor în acest proces. Împreună ne vom putea adapta mai ușor la schimbările pieței, iar propunerile de proiecte în cauză ne pot ajuta în acest efort” – a arătat directorul asociaţiei AgroSic.

Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop numără la ora actuală două sute de fermieri care livrează zilnic cinci mii de litri de lapte spre procesare la fabrica din Cristuru Secuiesc, iar de aici, laptele ajunge înapoi pe rafturile magazinelor din zonă, sub forma produselor finite: produse lactate, brânzeturi, diverse sortimente de iaurt cu fructe, smântână, unt, brânză de vacă şi lapte.

Bokor Éva, directorul executiv al Cooperativei Agricole Kézdi Lacto Coop a subliniat faptul că cooperativa cunoaşte o extindere continuă, în comparaţie cu perioada inițială: a crescut numărul fermierilor şi al centrelor de colectare, a crescut cantitatea de lapte, iar începând cu mijlocul anului trecut, cantitatea de produse vândute sa dublat, se constată şi o îmbunătăţire a calităţii, piaţa de desfacere s-a extins şi, în prezent, datorită reclamelor publicitare atractive, pe lângă lanţurile de magazine locale, produsele sunt comercializate şi în hoteluri şi patiserii. Dacă proiectul va fi declarat câştigător, se va pune un accent mai mare pe promovarea produselor şi se vor crea noi produse, conform cerinţelor pieţei. Datorită lanţului de magazine Bertis, produsele au ajuns şi dincolo de graniţele judeţului, însă printre obiectivele pe termen lung a cooperativei se numără extinderea continuă, dar şi comercializarea produselor pe teritoriul Ungariei. Dar, deocamdată, producţia poate satisface doar necesarul pieţei locale. Dacă proiectul va fi declarat câştigător, sumele obţinute vor fi utilizate în vederea dezvoltării și promovării activităților cooperativei, respectiv a produselor lactate „Kézdi”, şi anume: modernizarea uzinelor și atelierelor de procesare, achiziţionarea de vehicule transport marfă, de echipamente informatice și electronice, publicitate pentru produsele finite în mass-media şi prin diferite publicații sau evenimente de promovare. De asemenea, sprijinul financiar poate fi utilizat pentru acoperirea cheltuielilor legate de înfiinţarea magazinelor care comercializează produsele, achiziţionarea echipamentului necesar acestora, precum și a celor legate de funcționarea relaţiei de parteneriat dintre fermieri, procesatori şi comercianţi.

Partenerii proiectului: Cooperativa Agricolă Târnava Mare, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Covasna, Asociaţia Crescătorilor de Bovine Mereni, Liceul Tehnologic „Apor Péter”Târgu Secuiesc, respectiv o fermă şi o pensiune turistică.

Noutăți