Sunteți aici: » Știri » O mână de ajutor acordată în vremuri grele

O mână de ajutor acordată în vremuri grele

Joi, 26 martie 2020

Consiliul Județean Covasna, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, acordă sprijin financiar ONG-urilor care furnizează servicii sociale, anul acesta fiind alocată suma de un milion de lei. Aşadar, în 2020,  ONG-urile acreditate vor primi cu prioritate finanțare, pentru a acorda îngrijiri la domiciliu, în special persoanelor în vârstă, dar și pentru susținerea centrelor de zi destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități.

Consiliul Județean Covasna, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, acordă sprijin financiar ONG-urilor care furnizează servicii sociale, anul acesta fiind alocată suma de un milion de lei. Aşadar, în 2020,  ONG-urile acreditate vor primi cu prioritate finanțare, pentru a acorda îngrijiri la domiciliu, în special persoanelor în vârstă, dar și pentru susținerea centrelor de zi destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități.

„Deşi acum recomandarea este să nu ne strângem mâinile, totuşi, avem datoria morală să oferim o mână de ajutor celor care au nevoie de noi!”, a spus Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, la începutul unei conferințe de presă desfășurată online, în data de 26 martie. Președintele a subliniat că suma de un milion de lei, votată din bugetul consiliului județean pentru sprijinirea ONG-urilor, le va fi alocată cât mai curând posibil, ca să poată fi utilizată pentru a ajuta oamenii care acum au ajuns în situații și mai dificile, dar și pentru sprijinirea activităților extraordinare desfăşurate  de reţeaua organizațiilor care prestează servicii.

 

„Am cheltuit de zece ori mai mult pentru asistență socială, față de acum zece ani. Cea mai mare parte a cestor sume va fi cheltuită pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă și a bolnavilor, deoarece există trei organizații care oferă îngrijiri pentru mai mult de 1.600 de persoane”, a precizat președintele Consiliului Județean. Sprijinul alocat pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă merge spre: Fundația Diakónia –  255.000 lei, Caritas Alba Iulia – 240.000 lei și Crucea Roșie – 130.000 lei.

Consiliul Județean Covasna, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, sprijină îngrijirea persoanelor în vârstă și a bolnavilor la domiciliu, precum și menținerea centrelor de zi pentru copii și persoane cu dizabilități. Directorul DGASPC Covasna, Vass Mária, a prezentat proiectele depuse, precizând  că, în afară de cele trei asociații menționate anterior, vor beneficia de finanțare încă alte trei ONG-uri: Centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități Casa Laura din Baraolt,  Fundația Dévai Szent Ferenc pentru susținerea centrelor de zi și Caritas Alba Iulia pentru serviciile acordate în domeniul asistenței sociale și familiale.

În județul Covasna, peste 1.600 de persoane beneficiază de îngrijire la domiciliu, 70 de persoane sunt ajutate în centre de zi,  înființate pentru persoanele cu handicap, 200 în cadrul serviciilor de îngrijire de zi și 400 de familii și copiii acestora, în cadrul centrelor de îngrijire familială. Contractele de finanțare vor fi semnate chiar luni, în format electronic. Vass Mária a remarcat, de asemenea, că epidemia de coronavirus  i-a obligat să suspende activitățile în centrele de zi, dar le vor deschide imediat ce acest lucru va fi posibil.

Hubbes Kinga, din partea Caritas Alba Iulia –  județul Covasna, a făcut un scurt raport referitor la activitățile desfășurate de ei anul trecut, spunând că sunt prezenți în 33 de localități din județul Covasna, în principal în zona Târgu Secuiesc. Acordă zilnic îngrijiri pentru 600 de oameni, dar acest raport variază întotdeauna în funcție de numărul persoanelor care primesc asistență ocazional. La serviciile deja existente se vor adăuga altele noi, astfel vor intra des în contac, prin intermediul telefonului,  cu persoanele în vârstă pe care nu le pot vizita personal. Scopul lor este de a oferi o gamă variată de asistență persoanelor în vârstă, indiferent dacă este vorba de cumpărarea de medicamente sau de alimente.

Îngrijirea la domiciliu se acordă chiar și în aceste zile dificile. Tóth Anna, directorul Fundației Creștine Diakónia, a spus că merg, conform unei programări, acasă la toți cei aflați în îngrijirea lor, fiind în parteneriat cu șaizeci de sate, trei orașe, cu douăzeci de consilii locale din județul Covasna. Cei 38 de angajați ai Fundației vizitează, în medie, 850 de persoane vârstnice pe lună, iar din ianuarie  furnizează servicii și în localitățile Calnic și Moacșa.

Papp Adolf, directorul Crucii Roşii Covasna, a subliniat că apreciază eforturile depuse de Consiliul Județean pentru a oferi ONG-urilor resurse financiare într-un timp cât mai scurt. În activitatea desfășurată, Crucea Roșie continuă să acorde îngrijiri pentru aproximativ 120 de persoane pe lună în municipiile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și în comuna Belin.  Echipa Crucii Roşii Covasna este formată din 11 angajaţi, care vizitează un pacient chiar și de trei ori pe zi, organizaţia dorind să-şi  extindă activitatea în acest domeniu în următoarea perioadă.

 

Noutăți