Sunteți aici: » Știri » Poziție unitară privind educația în limba maternă

Poziție unitară privind educația în limba maternă

Luni, 25 septembrie 2017

Consiliul Județean Covasna a adoptat în ședința ordinară din data de 19 septembrie o rezoluție, făcând apel către Președintele Ucrainei să nu promulge noua lege a educației  care îngrădește posibilitățile de educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din Ucraina. Sesizând gravitatea situației, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor a adresat o scrisoare către ministerul de externe în care a fost informat despre decizia consilierilor, iar vicepreședintele CJ Covasna, Grüman Róbert a apelat la membrii delegației române din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale din Consiliul Europei în vederea luării unei poziții oficiale privind noua lege a educației din Ucraina în lucrările sesiunii de ședințe din perioada 18-20 octombrie

Consiliul Județean Covasna a adoptat în ședința ordinară din data de 19 septembrie o rezoluție, făcând apel către Președintele Ucrainei să nu promulge noua lege a educației  care îngrădește posibilitățile de educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din Ucraina. Sesizând gravitatea situației, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor a adresat o scrisoare către ministerul de externe în care a fost informat despre decizia consilierilor, iar vicepreședintele CJ Covasna, Grüman Róbert a apelat la membrii delegației române din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale din Consiliul Europei în vederea luării unei poziții oficiale privind noua lege a educației din Ucraina în lucrările sesiunii de ședințe din perioada 18-20 octombrie.   

Legea educației din Ucraina este o problemă care privește atât comunitatea română cât și cea maghiară, îndemnând reprezentanții politici români și maghiari la o poziție unitară și comună. Nu este o coincidență că toți consilierii din cadrul Consiliului Județean Covasna au votat unanim rezoluția. În scrisoarea adresată ministrului de externe, dl. Teodor Meleșcanu, solicitând sprijinul în acest caz pentru ca împreună să ridicăm vocea împotriva nedreptății pe cale de a se comite din Ucraina” – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert a apelat printr-o scrisoare la ceilalți 9 aleși locali împreună cu care reprezintă România în Congresul Puterilor Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei în vederea pregătirii unei propuneri prin care să se ceară o dezbatere a situației din Ucraina din cadrul sesiunii CPLRE, care se va desfășura în perioada 18-20 octombrie la Strasbourg.

Ucraina, ca și România a ratificat Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare și s-a angajat că nu numai va proteja, ci va și sprijini și încuraja folosirea limbii materne în cazul a 13 minorități naționale, printre care și limbile comunității române și maghiare. Dar în noua lege a educației, dacă aceasta va fi promulgată de președintele Ucrainei, se specifică ca după clasa a V-a, educația se va face doar în limba ucraineană, acest lucru înseamnă de fapt desființarea educației în limba maternă” – a precizat Grüman Róbert.

 

Noutăți