Sunteți aici: » Știri » „Este nevoie de eforturi pentru progresul „Ţinutului Secuiesc”

„Este nevoie de eforturi pentru progresul „Ţinutului Secuiesc”

Vineri, 30 septembrie 2011

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, respectiv Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Antal Árpád şi Rácz Károly, primarii municipiilor Sf. Gheorghe, respectiv Tg. Secuiesc au semnat, vineri, 30 septembrie, la sediul autorităţii administraţiei publice judeţene, şapte contracte de finanţare pentru proiecte depuse în cadrul POR, în valoare totală de 115 milioane de lei.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, respectiv Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Antal Árpád şi Rácz Károly, primarii municipiilor Sf. Gheorghe, respectiv Tg. Secuiesc au semnat, vineri, 30 septembrie, la sediul autorităţii administraţiei publice judeţene, şapte contracte de finanţare pentru proiecte depuse în cadrul POR, în valoare totală de 115 milioane de lei.

Înainte de semnarea contractelor, Tamás Sándor a declarat că aceste contracte sunt semnate după o colaborare de mai mulţi ani, pe care autorităţile administraţiei publice din judeţul Covasna au reuşit să o dezvolte cu ministerul. „Acest lucru a devenit posibil prin faptul că am avut şi avem idei şi planuri concrete, ministerul având posibilitatea să le sprijine” – a spus preşedintele consiliului judeţean, exprimându-şi speranţa că această colaborare se va desfăşura fără probleme şi în continuare. În acelaşi timp, Tamás Sándor a arătat că unul dintre proiectele ce urmează a fi semnate de către Consiliul Judeţean Covasna, cel vizând reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, este investiţia cu cea mai mare valoare din Regiunea de Dezvoltare Centru, ce se realizează în cadrul Programului Operativ Regional.

Ministrul Elena Udrea a arătat în discursul său că, acum doi ani, cu ocazia vizitei sale în Ţinutul Secuiesc, în calitate de ministru al turismului a identificat turismul ca o oportunitate de dezvoltare a celor două judeţe secuieşti, Covasna şi Harghita. „După ce sfera de acţiune a ministerului condus de mine a fost extinsă şi asupra dezvoltării regionale, prin investiţii şi cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, am elaborat, la nivelul ministerului, strategia pentru dezvoltarea infrastructurii turismului, iar după doi ani, se arată deja roadele investiţiilor noastre. Mă gândesc, în primul rând, la fosta infrastructură a turismului care ani de-a rândul a fost lăsat să se ruineze, să se deterioreze, printre alţii, şi de către reprezentanţii administraţiei publice centrale. La o parte dintre acestea am reuşit să obţinem schimbări, astfel, putem aminti cazul Borsecului din judeţul Harghita, dar aici putem să enumerăm şi Băile Şugaş, precum şi Covasna” – a afirmat Elena Udrea. În acelaşi timp, ministrul a recunoscut că în acest domeniu sunt încă multe de făcut, aceasta fiind, de asemenea, şi scopul sprijinului acordat pentru proiectul „Drumul Apelor Minerale”, lucrările căruia au fost oprite pentru un timp. Elena Udrea a declarat că, în acelaşi timp, pe lângă dezvoltarea turismului, ministerul a acordat şi acordă atenţie şi pentru celelalte investiţii infrastructurale, deoarece acestea nu se pot despărţi. „Dacă nu dispunem de o reţea de drumuri şi de infrastructură socială corespunzătoare, sporirea valorii unei comunităţi şi dezvoltarea turismului devin dificile” – a mai spus ministrul, atrăgând atenţia asupra faptului că dacă vrem să realizăm dezvoltarea comunităţii din Ţinutul Secuiesc, în mod obligatoriu trebuie acordată o mare atenţie şi trebuie sprijinită orice investiţie care îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii localnicilor. Acest scop vizează şi contractele ce urmează a fi semnate.

Două dintre contractele semnate vineri se referă la proiectele Consiliului Judeţean Covasna. Unul, cel amintit, este legat de reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, proiectul fiind prezentat pe scurt de Klárik László, administrator public care a adăugat că, în cadrul Programului Operativ Regional, judeţul Covasna a semnat 42 de contracte în valoare totală de 53,578 milioane lei. Cu toate că populaţia judeţului reprezintă doar 9 la sută din populaţia regiunii centru, contractele reprezintă aproape 15 la sută din cele semnate în cadrul regiunii. Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a spitalului este de 87,223 milioane lei, din care 70,269 milioane lei cheltuieli eligibile, iar 158 mii lei sunt cheltuieli neeligibile, restul sumei reprezentând taxa pe valoarea adăugată. Valoarea finanţării nerambursabile este de 68,864 milioane lei, din care 42,777 mii lei sunt destinate pentru reabilitarea infrastructurii clădirii, iar restul sumei, 27 milioane lei vor fi folosiţi pentru dotarea cu aparatură şi echipamente de specialitate. Cota parte a administraţiei publice judeţene este de 1,564 milioane lei. Cel de al doilea contract de finanţare, de asemenea, prin Programul Operativ Regional, va permite punerea în aplicare a proiectului privind promovarea turismului. Prin acest proiect, consiliul judeţean va promova opt obiective turistice şi anume: Biserica romano-catolică din Ghelinţa, Muzeul Etnografic Haszmann Pál din Cernat, Biserica reformată de la Ilieni, Muzeul Breslelor din Tg. Secuiesc, calea ferată forestieră şi planul înclinat de la Comandău, Situl natural Ciomad-Balvanyos, precum şi Rezervaţia „Mestecănişul” de la Reci. Valoarea totală a proiectului este de 956 mii lei, cota parte a Consiliului Judeţean Covasna fiind de 74.720 lei.

Antal Árpád, primarul Municipiului Sf. Gheorghe a semnat patru contracte, din care două fac parte din planul integrat de dezvoltare urbană vizând reabilitarea Casei Bene, respectiv a 17 străzi din zona de afecţiune a municipiului. Cel de al treilea contract se referă la modernizarea obiectivului turistic Băile Şugaş, iar cel de al patrulea vizează amenajarea Centrului multifuncţional Sfântul Filip Neri. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 25 milioane lei, care reprezintă 50 la sută din bugetul anual al municipiului.

Cel de al şaptelea contract semnat de către ministrul Elena Udrea şi primarul Rácz Károly vizează amenajarea unui incubator pentru afaceri în Municipiul Târgu Secuiesc în parteneriat cu Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), valoarea totală a investiţiei fiind de 1,7 milioane lei.

După semnarea contractelor, Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean şi Antal Árpád, primarul Municipiului Sf. Gheorghe, au înmânat ministrului Elena Udrea cadourile celor două autorităţi administrative publice. Astfel, din partea consiliului judeţean, ministrul a primit o medalie comemorativă realizată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la înfiinţarea comitatului Trei Scaune, respectiv cadoul realizat de copiii aflaţi în sistemul public  de protecţie a copiilor cu dizabilităţi. Antal Árpád a înmânat ministrului placheta marcând 550 de ani de la atestarea documentară a oraşului Sf. Gheorghe.  
După vizita făcută în reşedinţa de judeţ, Elena Udrea a vizitat şi investiţiile realizate cu sprijinul ministerului la Băile Şugaş.

Noutăți