Itt vagy: » Hírek

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023. május 31., szerda

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában. A könyvvásáron 31 hazai és magyarországi kiadó kínálta a köteteket, a kulturális programok három helyszínen, a Porondon, a Köröndön és a Konferenciateremben zajlottak. A tinédzsereknek a vagány Grundot, a gyerekeknek pedig a csodaszép játSZÓteret rendezték be. A négy nap alatt 7500 karszalagot osztottak ki az egyébként ingyenes rendezvényen – számoltak be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Visszaadjuk egykori fényét a Mikó-kastélynak
2023. május 19., péntek

Az Országos Helyreállítási Alapból újítják fel az Oltszemi Mikó-kastélyt, a kivitelezési szerződést péntek délben írták alá. Mint ismeretes, a neoklasszicista stílusban épült műemlék-kastélyban, a restaurálási munkálatokat követően Székelyföldi Lovas Központot hoznak létre, visszakapcsolva így a turisztikai körforgásba.

A megyei kórház fejlesztése prioritást élvez
2023. május 18., csütörtök

Több fejlesztési és költségvetési kérdésről döntött csütörtökön, online tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló fejlesztések szükségessé tették, hogy a kórházat ellátó villamoshálózatot is ugyanabban a léptékben bővítsék.

Összekötöttük Bodzavidéket és Orbaiszéket – befejeződtek az útépítési munkálatok
2023. április 27., csütörtök

Három fontos munkálat végére tett pontot csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, a műszaki átvételek megtörténtek, most a pénzügyi elszámolás lezárására került sor. Ugyanakkor újabb útszakasz építésének előkészítését hagyta jóvá a testület.

Civilszervezetek és egyházak kapnak támogatást
2023. április 7., péntek

Fontos egészségügyi beruházásokról, költségvetésmódosításról, civil szervezetek és egyházak pályázatairól, a szociális rendszer digitalizálását célzó pályázatról, hegyi menedékről és kilátó építéséről döntött többek között csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ez alkalommal jóváhagyták a megyei önkormányzat 2022-re vonatkozó tevékenységi beszámolóját is.

Közösen a kézdivásárhelyi színházért
2023. április 3., hétfő

Kézdivásárhelyi színházi projekteket támogat Kovászna Megye Tanácsa.  A megyei önkormányzat ebből a célból a Vigadó Kulturális Alapítvánnyal írt alá társulási szerződést, a támogatás értéke 200 000 lej.

Május végén újra a könyveké a főszerep a Sepsi(Book) Arénában
2023. április 3., hétfő

Újabb élményteli fejezetet szeretnének nyitni a SepsiBook 2 – könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezői, akik a körvonalazódó program részleteit ismertették csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A SepsiBook 2. kiadását május 25. és 28. között tartják a Sepsi Arénában.

Összehangolt fejlesztés Erdővidéken
2023. március 10., péntek

A Baróti Városi Kórházat érintő beruházás érdekében társult Kovászna Megye Tanácsa és Barót Önkormányzata – erről döntött a megyei tanács csütörtöki kihelyezett ülésén. Az Erdővidéken tartott ülés napirendjén több fontos beruházás és pályázat, költségvetéskiigazítás szerepelt.

2023. február 27., hétfő

Kiemelt prioritás a megyei kórház fejlesztése, Kovászna Megye Tanácsa az újszülött intenzív osztály fejlesztését célzó pályázat okán tartott hétfőn online ülést.

Március 10-ig várják a pályázatokat
2023. február 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kap a táboroztatás. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, valamint egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

A gondoskodás költségvetését fogadott el Kovászna Megye Tanácsa
2023. február 2., csütörtök

Kovászna megye nagyságrendileg idén ugyanakkora költségvetéssel rendelkezik, mint tavaly, azonban értéke jelentősen csökkent – hangzott el Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki ülésén, amelyen elfogadták az idei költségvetést. Kovászna megye ebben az évben 455 millió lejből, azaz 91 millió euróból gazdálkodhat.

Kisgyörgy Zoltán neve összeforrott Háromszékkel
2023. január 20., péntek

Kisgyörgy Zoltán geológus, helytörténeti szakíró vehette át csütörtök este a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013-ban alapított. Az elismerést minden évben a magyar kultúra napja alkalmával adják át, idén a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésű ünnepségén került sor rá.

Rendezvényekben gazdag év várható - Sepsiszentgyörgyön Ismertették a 2023-as év eseményeit
2023. január 19., csütörtök

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyögyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón.Tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, így az év minden napjára szinte három esemény és 6 film jutott a múzeumok, kiállítóterek állandó tárlatai mellett. A megyeszékhelyen 25 fesztivál, közösségi esemény egészítette ki az intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelent.

Egyensúlyban tartani a fejlesztéseket
2023. január 12., csütörtök

Csütörtöki tanácsülésén több mint 38,1 millió lejt hagyott jóvá Kovászna Megye Tanácsa a helyi önkormányzatoknak költségvetésük kiegyensúlyozására, az összeg a becsült jövedelemadó 6 százaléka, amelyről a megyei tanács rendelkezik.

Turisztikai minősítést kapott három Kovászna megyei település
2022. december 31., szombat

Kézdivásárhely, Uzon és Zágonbárkány is megkapta a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést. A tanúsítvány elnyerésével a települések előnyre tesznek szert a turizmusfejlesztés és az uniós projektek lehívásában egyaránt.

Petőfi emlékév Háromszéken
2022. december 28., szerda

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-től emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum.

Nyertünk! – Nem vehetik el a megyezászlót
2022. december 21., szerda

Továbbra is használhatják hivatalosan Kovászna megye zászlóját – hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, a döntés jogerős. Mint ismeretes, a Kovászna megye hivatalos zászlaját jóváhagyó kormányhatározatot a Brassói Táblabíróságon támadta meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, amely perbe hívta Románia kormányát és Kovászna Megye Tanácsát is.

Önkormányzati szolidaritás Háromszéken
2022. december 15., csütörtök

Az év utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, a gyűlés legfontosabb napirendi pontja a költségvetés kiigazítása volt.

Tantárgyversenyek díjazottjait jutalmazták
2022. december 12., hétfő

Háromszéken 510 diák és 223 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. December 12-én, hétfőn a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban vehették át az erdővidéki jeles diákok és a felkészítő pedagógusok a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Regionális kerékpárút-hálózatot építenek
2022. december 8., csütörtök

Két integrált, megyéket átszelő bicikliút kiépítésére pályázik Kovászna megye, karöltve Brassó és Szeben, illetve Hargita és Maros megyével. A szűk pályázati határidő miatt szerdán azonnali ülésre hívták össze a megyei tanácsosokat, hogy jóváhagyják a pályázati dokumentáció összeállításához szükséges határozatokat.

A jó pálinkának nincsen párja  - A legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat díjazták
2022. november 28., hétfő

Jó pálinka csakis jó gyümölcsből, szakértelemmel készülhet, Erdélyben pedig mindkettőből bőven van. Ezt bizonyítja az is, hogy az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyre 868 minta érkezett, a péntek esti gálán 196 bronz, 192 ezüst, 127 arany és 28 Champion oklevelet adtak át.

Ünnepre hangolódva Árapatakon
2022. november 28., hétfő

Advent első vasárnapján, november 27-én tartották a Székföldi Magyar Napokat Árapatakon, a felújítás alatt álló református templomban.

Tamás Sándor: zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet
2022. november 24., csütörtök

Egészségügyi és életmentő beavatkozásokhoz szükséges beruházásokról, fontos pályázatokról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely a helyi önkormányzat meghívására Kökösben ült össze.

Szolgálatot és elhivatottságot igényel a gyermekvédelem és a szociális ellátás
2022. november 18., péntek

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Az intézmény gyermekjogvédelmi igazgatóságként 1997-ben 9 alkalmazottal indult, ma több mint 500-an dolgoznak a megyei szociális ellátási rendszerben, amely 42 szolgáltatást biztosít gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A kerek évforduló apropóján, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartottak szakmai konferenciát.

Ünnepelt Erősd magyar közössége
2022. november 14., hétfő

Az erősdi református parókia udvarán felépült közösségi házban folytatódtak a IX. Székföldi Magyar Napok, ahol a településről, valamint Hídvégről és Árapatakról gyűlt össze a magyar ajkú lakosság. A ködös idő ellenére minden helyet elfoglaltak az érdeklődők, kíváncsian várva a fellépők által nyújtott produkciókat.

Elkészült a Digitális Borvíz Térkép
2022. november 10., csütörtök

A Közép Fejlesztési Régió fürdőtelepeit, Kovászna, Hargita és Maros megye gyógyforrásait összesíti a Digitális Borvíz-Térkép, amelyet november 10-én mutattak be Bálványoson. A BalneoMap átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze kíván lenni a balneológiának, mint fejlesztendő területnek.

Elkezdődtek a Székföldi Magyar Napok
2022. november 8., kedd

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hídvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével, november 6-án. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene előadásra is sor került.

Felkészülten a téli időszakra
2022. október 31., hétfő

A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ebben az évben is a megyei utak téli karbantartását, erről döntött legutóbbi ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Hegyimentő-központot építenek Sepsibükszádon
2022. október 20., csütörtök

Költségvetésmódosítás, hegyimentő-központ építése, megyei utak téli karbantartása, titkosított iratok feloldása, új megyei tanácsos eskütétele szerepelt többek között Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki soros ülésén.

A minőségi pálinkafőzést ösztönzik. Erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek Háromszéken
2022. október 18., kedd

Transylvanian Spirit címmel erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek novemberben, Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás által kezdeményezett versenyre október 31-ig várják a mintákat az erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől.