Sunteți aici: » Știri » 2015 – Anul dezvoltărilor

2015 – Anul dezvoltărilor

Joi, 15 ianuarie 2015

În următorii ani, Consiliul Judeţean Covasna se va concentra pe programele de dezvoltare pe termen lung – a anunţat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

În următorii ani, Consiliul Judeţean Covasna se va concentra pe programele de dezvoltare pe termen lung – a anunţat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

În cadrul primei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean, consilierii au aprobat hotărârea privind bugetul provizoriu pentru lunile ianuarie şi februarie, cu scopul de a asigura resursele financiare pentru proiectele de mare anvergură, până la aprobarea bugetului definitiv. În 2015 se vor închide mai multe proiecte finanţate din fonduri europene (gestionarea deşeurilor, reabilitarea spitalului, achiziţionarea de echipamente medicale, proiect pentru protecţia mediului), totodată se va finaliza construirea podului de la Aita Mare care leagă localitatea de Apaţa, dar printre planurile stabilite pentru acest an figurează şi reabilitarea drumului Sfântu Gheorghe–Ilieni–limita judeţului Braşov. Legat de acest proiect din urmă, Fodor Imre, primarul comunei Ilieni a spus: „Cu toate că reabilitarea drumului a fost promisă de mulţi, drumul nu a fost terminat niciodată. Acum lucrările de reabilitare vor fi finanţate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Oamenii aşteaptă acest lucru de 20 de ani şi în sfârşit acesta se realizează”. Lista completă a investiţiilor, cuprinse în bugetul definitiv, se va discuta în cadrul şedinţei din luna februarie.

„Şi în acest an, cheltuielile sociale ocupă primul loc în cadrul bugetului. Considerăm importantă consolidarea structurii sociale. Evidenţiem doar câteva exemple: din fericire, alocaţia de hrană zilnică pentru copiii care se află în sistemul de protecţie specială sau sunt în grija asistenţilor maternali a crescut de la 8,3 lei la 16,8 lei. În cazul copiilor sub trei ani, această sumă zilnică a crescut de la 6 lei la 12 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 100% faţă de anii trecuţi. În judeţul nostru 1200 de copii beneficiază de servicii sociale. În plus, la Hăghig susţinem un cămin pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 107 locuri” – a spus Tamás Sándor.

Plenul Consiliului Județean a aprobat participarea Consiliului Judeţean Covasna la Proiectul “OFF TO SPAS – program de dezvoltare al produselor turistice destinate persoanelor vârstnice cu scopul intensificării traficului turismului balnear în afara sezonului” în cadrul programului de Competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME) inițiat de către Comisia Europeană. Albert Zoltán, coordonatorul proiectului în judeţul Covasna a subliniat: dacă judeţul ar putea primi în mod constant oaspeţi din străinătate, acest lucru ar putea oferi un puternic impuls în ceea ce priveşte rata de utilizare a mofetelor, respectiv a serviciilor bazate pe turismul balnear. Programul impune o contribuţie proprie minimă, oferind totodată posibilitatea de a fi adresat unui grup ţintă până acum greu accesibil.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre posibilitatea organizării serviciilor de urgenţe stomatologice – pentru care se caută soluţia potrivită. Consilierii judeţeni au aprobat unanim toate punctele de pe ordinea de zi.

Noutăți