Sunteți aici: » Știri » 2024 – anul cooperării în Județul Covasna

2024 – anul cooperării în Județul Covasna

Vineri, 16 februarie 2024

Întrunit în ședința ordinară de joi, 15 februarie, Consiliul Județean Covasna a adoptat bugetul pentru anul 2024, un buget fondat pe baza cooperării dintre comunitățile și instituțiile județene. Astfel, în 2024, Județul Covasna va avea un cadru financiar de 537 de milioane de lei, adică 107 milioane de euro.

 

„Suntem convinși că niciun proiect de dezvoltare nu poate sau nu ar trebui să fie gestionat în mod izolat, motiv pentru care noi, la Consiliul Județean Covasna, dezvoltăm județul prin programe de colaborare. Prioritatea noastră principală rămâne dezvoltarea sistemului de sănătate și a celui social. În acest an, ne extindem programele de dezvoltare destinate localităților din mediul rural și asigurăm mai multe fonduri pentru sprijinirea proiectelor de tineret. Dacă ne uităm la cifrele esențiale ale bugetului din acest an, reiese că 41% sunt destinate investițiilor, 32% merg la susținerea și dezvoltarea sistemului de sănătate, 12% sunt pentru a asigura protecție socială și 15% pentru a asigura cheltuielile de funcționare” – a detailat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Așadar, Județul Covasna alocă 180 de milioane de lei pentru susținerea și dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, 76 milioane de lei pentru drumuri județene, 64 milioane de lei pentru protecție socială, 37 de milioane de lei pentru sprijinirea vieții culturale și sportive, precum și pentru culte.

În acest an, vor fi lansate trei noi programe de dezvoltare a satelor, derulate în parteneriat cu autoritățile locale. „Aceste programe de dezvoltare sunt întotdeauna elaborate în consultare cu liderii comunităților rurale pentru a răspunde nevoilor locale. Începând din acest an, comunele vor putea depune cereri pentru reabilitarea și modernizarea cabinetelor stomatologice și veterinare din mediul rural. Lansăm, de asemenea, un program pentru reabilitarea și dotarea spațiilor destinate implementării programului „Masă sănătoasă”, care se referă la cantinele din școli. Programul guvernamental „Masă sănătoasă" este în curs de extindere, dar s-a constatat că majoritatea școlilor nu au o sală de mese, și noi dorim să remediem această situație”, a declarat președintele Consiliului.

În curând, va fi lansat apelul de proiecte către ONG-urile și unitățile de cult care doresc să depună cerere de finanțare nerambursabilă, iar hotărârile referitoare la acest aspect au fost deja adoptate în ședința de joi. Comparativ cu anul trecut, fondul pentru tineret a fost majorat la 200.000 de lei, aceasta fiind și suma alocată pentru proiecte sportive. Un buget de două milioane de lei va fi alocat în continuare pentru unitățile de cult, un milion de lei pentru ONG-urile acreditate, care oferă servicii sociale, și 800.000 de lei pentru proiecte culturale, educativ-științifice și de recreere.

Noutăți