Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Baraolt

Baraolt

Vineri, 11 decembrie 2009

Singura pictură murală din zona Erdővidék care prezintă legenda Sfântului Ladislau poate fi admirată pe peretele nordic al bisericii reformate din Biborţeni. Pictura acoperă o suprafaţă de 32 de metrii pătraţi. În opinia specialiştilor pictura restaurată datează de la sfârşitul secolului XIV, începutul secolului XV.

Ştiaţi că Gyenge Anna (1890-1955), descendenta unei familii din Micloşoara, a fost mai mulţi ani primadona Operei Metropolitane din New York sub pseudonimul de Anne Roselle? Localitatea Baraolt se află în zona Erdővidék (Ţinutul Pădurilor), din punct de vedere geografic chiar în centrul depresiunii Baraolt. În această zonă au văzut lumina zilei numeroase comori arheologice, din epoca bronzului, fierului respectiv cea romană. În adâncurile sale există rezerve de lignit. În afara rezervelor de lignit există rezerve de apă minerală în cantităţi inestimabile.

Atracţii turistice:

  • Biserica romano-catolică Szent Adalbert (construită 1760).
  • Biserica reformată cu tavanul său împodobit cu casete. Tavanul datează din 1767.
  • Alte biserici: biserica unitariană din Racoşul de Sus. Forma actuală datează din 1795. Păstrează elemente în stil renascentist şi baroc. Interiorul acesteia este împodobit cu casete pictate cu motive locale şi  ţesături specifice, brodate cu motive în stea. Capela Kisasszony (construită în 1755), casa de rugăciune baptistă din Baraolt (construită în 1782-83) păstrează elemente în stil baroc.
  • Castelul Kálnoky din Micloşoaia. Monument istoric. A fost construit la sfârşitul secolului XVI, începutul secolului XVII. S-au păstrat faţada originală în stil renascentist, partea nordică fiind transformată în stil clasicist. În jurul acestuia arboretum.
  • Ruinele cetăţii Tiborcz din evul mediu timpuriu. Biborţeni, dealul Várbükk (marcaj turistic).
  • Fabrica modernă de îmbuteliere a apei minerale Biborţeni.
  • Muzeul Erdővidék (Ţinutului Pădurilor) cu expoziţii specifice de istorie locală, a breslelor şi minieră.

Primar: Benedek Huszár János
Tel: +40-267-377507, Fax: +40-267-377919
Sate aparţinătoare: Biborţeni, Bodoş,
Racoşul de Sus, Căpeni, Micloşoara
Cod poştal: 525100
Locuitori:  9.097 fő (2020)
Suprafaţa: 128,48 km2

Noutăți