Sunteți aici: » Știri » Buget axat pe proiecte

Buget axat pe proiecte

Joi, 28 februarie 2013

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în şedinţa ordinară aferentă lunii februarie a adoptat hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în şedinţa ordinară aferentă lunii februarie a adoptat hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Este binecunoscut faptul că, pentru echilibrarea bugetelor locale, consiliile judeţene pot dispune de procentul de 20% din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Henning László vicepreşedintele C. J. a relatat: în timp ce unor localităţi se repartizează sume foarte mici, ireale, Consiliul Judeţean a grupat suma totală în aşa fel, încât, în cele mai multe cazuri, sumele repartizate nu s-au micşorat, au rămas la nivelul anului trecut. Localităţile cărora revine o sumă foarte mică din cei 80% repartizaţi de către stat, vor putea beneficia de suplimentări din aşa-numitul Fond de Solidaritate, astfel că, după şedinţa de azi, vor putea dispune de suma minimă de 300.000 lei – a arătat Henning.

Consiliul Judeţean a repartizat 13,6 milioane lei. Comunele cu 3500 de locuitori vor primi din suma de mai sus o minimă de 100.000 lei – a mai spus vicepreşedintele C. J. Repartizarea este axată pe proiecte, deoarece comunele care derulează vreun proiect finanţat de Uniunea Europeană vor primi sume între 100 şi 300.000 lei pentru acoperirea cotei părţi. Acele comune care au peste 4000 de locuitori, vor dispune de peste 1 milion de lei, prin suplimentarea alocată de către Consiliul Judeţean – a mai adăugat Henning László.

În cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean, vicepreşedintele a precizat: în cazul consiliilor locale care derulează proiecte UE s-a ţinut cont şi de stadiul de execuţie al proiectului, deoarece în cazul proiectelor care se află în stadiu de licitaţie, este puţin probabil că se vor efectua plăţi în anul 2013, iar în cazul proiectelor cu stadiu avansat de finalizare cotele proprii s-au cheltuit deja, deci aceste consilii locale nu vor avea nevoie un sprijin susţinut. În procesul de determinare a sumelor au fost implicate şi primarii unor localităţi, deoarece ei sunt cei care cunosc cel mai bine lucrările aflate în stadiu de execuţie şi obiectivele pe termen lung.

Plenul a validat numirea consilierului judeţean Calinic Sabin în funcţia de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. Consilierii judeţeni au aprobat şi hotărârea potrivit căreia depozitul de deşeuri al oraşului Covasna va trece temporar în administrarea Consiliului Judeţean, până la va definitivarea ecologizării acestuia.
 

Noutăți